6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Tarihi camiler restore edilecek

Vakıflar Samsun Bölge Müdürü Muhsin Öztürk, Ordu şehir merkezinde bulunan ve 1800'lü yıllarda inşa edilen tarihi Atik İbrahim Paşa (Orta Cami) Camisi’ndeki 'Osmanlı sanatını' ortaya çıkaracaklarını söyledi.


Ordu'da yerel bir TV'nin haber kanalına telefonla bağlanarak açıklamalarda bulunan Vakıflar Bölge Müdürü Muhsin Öztürk, 1800'lü yıllarda yöredeki asayişi sağlamak üzere Bucak Mahallesi civarında konaklayan askeri birliğin komutanı olan Atik İbrahim Paşa öncülüğünde yaptırılan caminin aslına uygun restore edileceğini belirtti. 1970'li yıllarda bir sanat eseri olan yapının üzerine sonradan yapılan bazı eklemeler sebebiyle caminin aslından uzaklaştığına dikkat çeken Muhsin Öztürk, "Caminin giriş kapısı sonradan yapılan bazı eklemelerle kapatılmıştı. Biz bu kapıyı ortaya çıkarıyoruz. Ayrıca kapıyı kurşun kaplama yapacağız. Cami duvarındaki yağlı boyalar kazınacak ve altındaki varaklar, işlemeler ortaya çıkarılacak. Minare ikinci şerefeden itibaren yıkılacak ve kesme taştan yapılacak. Minare kurşun kaplanacak. Hayırlısıyla yıl sonunda Osmanlı sanatının ortaya çıkarılmış haliyle ibadete açmak istiyoruz" dedi.


Fatsa, İkizce ve Ünye ilçelerinde bulunan tarihi camilerin de restorasyonlarının sürdüğünü kaydeden Öztürk, tarihi camilerin restorasyonlarına büyük önem verdiklerine dikkat çekti.

iha
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2008 Çarşamba 15:15:03
Güncelleme :20 Ağustos 2008 Çarşamba 15:32:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?