6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

TMO'nun çekilmesine üretici ne diyor?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) kademeli olarak fındık piyasasından çekilmesi ve piyasanın FİSKOBİRLİK ile TMO tarafından belirlenmeye devam edilmesini istediği, üretici tarafından olumlu karşılandı.

Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı yaptığı açıklamada, TMO'nun piyasadan kademeli olarak çekilmesinin sevindirici bir gelişme olduğunu belirtti. 2006 yılında yaşanan olumsuzluklar ve büyük fiyat düşüşlerinden sonra TMO'nun piyasayı dengelediğini ifade eden Avcı, üreticinin sadece ürününün hak ettiği değerde satılmasını istediğini kaydetti.

Bölgede üreticinin FİSKOBİRLİK'ten alacaklarından dolayı halen bir mağduriyetinin olduğunu belirten Avcı, yaşanan süreci şöyle anlattı: "TMO'nun bölgeden kademeli olarak çekilmesi üreticinin en büyük arzusuydu. Geçmişte yaşanan olumsuz tablolar karşısında üretici kendi kuruluşu olan FKB kanadıyla sorunun çözüme kavuşmasını istiyordu. Ancak siyasi irade tarafından TMO tercih edildi. Sonuç itibariyle üreticinin fındığın desteklenmesini istediğini varsayarsak, bunun TMO ya da FKB tarafından gerçekleştirilmesi çok fazla önemli değil. Sadece FKB üretici kuruluşu olduğu için birinci tercihti. Ancak gelinen noktada üreticinin halen bir mağduriyet söz konusu. Üretici somut ve net şeyler bekliyor. Şu an FKB'nin sermayeye ihtiyacı var. Devlet desteği olmadan fındık probleminin çözülmesi mümkün değil. Bölgede FİSKOBİRLİK'e, devlet tarafından TMO gibi destek verilirse eski güçlü yapısına kavuşur."

FKB'nin bölgede daha önce kendi imkan ve elemanlarıyla, rekolte tespit çalışmaları, maliyet ve refah payı koyarak fiyat açıklaması yaptığını hatırlatan Avcı, "FKB'nin yapacağı bu görevi bugün başkası yaparsa, FİSKOBİRLİK özerk bir kurum olmaktan çıkar. O zaman sadece tabela değişikliği olmuş olur" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 11 Mart 2008 Salı 13:28:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?