6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

TMO'nun fındık alımlarını durdurması

Ordu Ticaret Borsası (OTB) Başkanı Necdet Gürsoy, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) fındık alımlarını durdurmasının fiyatları düşürdüğünü söyledi. 

TMO'nun alımlarını durdurmasını talihsizlik olarak nitelendiren Gürsoy, bu kurumun asli görevinin fındık piyasasındaki fiyatı dengelemek olduğunu belirtti. TMO'nun gereksiz ve yanlış bir strateji uyguladığını savunan Gürsoy, bu yanlış uygulananın fındığın piyasada sahipsiz kaldığı imajı verdiğini kaydetti. Fındığın şu an için tek tutunacak dalının TMO olduğunu belirten Necdet Gürsoy, "Bugün 1 milyar 300 bin dolarlık fındık alan TMO'nun alımları durdurması fiyatların düşmesine neden oldu. 

TMOstratejisinde bu tür hareketler yaparsa, fiyatın düşmesi kaçınılmaz olur. Çünkü fındığın tutunacak dalı, istikrar getirecek mekanizması kalmıyor. Serbest piyasada fındık ister istemez sahipsizmiş imajı veriliyor. Dolayısıyla TMO'nun bu kararını tekrar gözden geçirmesi gerekmektedir. Çünkü rakamlara baktığımız zaman 2007 mahsulünün piyasada kalmadığı görülüyor. TMO, fındık alımlarına devam etmiş olsaydı, 1 ay içerisinde çok şey daha değişebilecekti. Bu kararın zamanlaması yanlış oldu" dedi. 

TMO'nun piyasaya girme nedenini asla unutmaması ve ona göre politika geliştirmesi gerektiği ifade eden Gürsoy şöyle konuştu:
"TMO'nun piyasa giriş sebebi fiyat istikrarını sağlamak ve fazla düşmesini önlemek. TMO'nun asli görevi budur. Dolayısıyla böyle bir görevi üstlenen kuruluşun, bu hesapları çok iyi yapması gerekirdi. Bu Mart ayında değil de Mayıs ayında yapması daha uygun olabilirdi. O zamana kadar piyasalar çok daha değişebilirdi. TMO'un bugün fındığı alıyorum demesi, bu kelimeyi sarf etmesi bile piyasaya güven verir. Bu fiyatların tekrar istikrar kazanmasına yarar sağlar." 

2008 mahsulüne 5 ay gibi bir süre kaldığını hatırlatan Gürsoy, "Ne hükümet bünyesinde ne diğer kurumlarda, hiçbir strateji ve politika oluşmuş değil. Her şeyi zaman varken halletmekte fayda var. Çünkü politika geliştirilmezse strateji belirlenmezse fındığa bir ay kala ya da bahçeye girildiğinde bunlar gündemi oluşturacak olursa, o zaman her şey için çok geç kalmış olur. O zaman fındıkta spekülatif ve politik konuşmalara zemin hazırlanmış oluyor. Zaman daraldığının da çare bulmak çok daha zor olur. 

Böylece olan üreticiye oluyor" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 26 Mart 2008 Çarşamba 15:12:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
fehmi çağlayan IP: 78.163.225.xxx Tarih : 1.04.2008 02:03:12

düşenin dostu olmazmış zaten. tmo nun asli görevi böylece belli olmuş oldu. fındığı tamamen bitirmek.aslında bu fiyatlar fındığı daha dalında yiyen çiftçiye çok bile.ama bizim insanımız bu işin asıl suçlusunu aramayı bilmiyorfındığı bu hale getiren ve tüccara yedirende biz değilmiyizki