6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

TMO'ya fındık tepkisi

Ordu Ticaret Borsası Başkanı Nejdet Gürsoy, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) piyasaya fındık satışıyla ilgili olarak maliyetinin altında satışların olması halinde 2008 ürününün oluşacak fiyatlarına zarar vereceğini söyledi. 

Nejdet Gürsoy, TMO'nun bugüne serbest fındık piyasasının fiyatlarını dengeleyen bir kuruluş olarak görevini başarılı bir şekilde yaptığını, ancak açıkladığı ihale sonucu satışa çıkardığı fındık fiyatlarının da büyük önem taşıdığını belirtti. TMO'nun bugüne kadar aldığı 95 bin ton fındık alımı yaptığını hatırlatan Gürsoy, "TMO bu kadar fındığı kar için mi yoksa piyasayı dengelemek için mi aldı? Eğer kar amacıyla aldığını düşünürsek maliyetin altında fındığı satmaması lazım. Eğer piyasayı dengelemek istiyorsa bunun zamanını çok iyi yapması gerekirdi. TMO zamanlamasında erken davrandı. Alımlara devam etseydi piyasanın durumunun ne olacağını çok iyi analiz etmesi gerekiyordu" dedi. 

TMO tarafından piyasaya sürülecek 2005 ve 2006 fındığının aynı zamanda fındık kalitesini de bozacağını savunan Gürsoy, şöyle devam etti:
"Bu tablo hem içerde hem dışarıda Türk fındığının kalitesini olumsuz yönde etkileyecektir. Dolayısıyla ihracatta kalite sorunu yaşanacaktır. Ayrıca 2 Nisan 2008 tarihindeki ihalenin maliyetin altında satılmasın durumunda iç piyasada fındık fiyatları düşmeye devam edecek ve rekoltesi bol gözüken 2008 fındığının fiyatını da hiç şüphesiz ki etkileyecektir. "

ULUSAL FINDIK KONSEYİ'NE ELEŞTİRİ
Fındık konusunda tüm olumsuzlukların ve özellikle sorunların çözülmesi için bir çatıda toplanan Ulusal Fındık Konseyi'nin (UFK) de bu konuya ilgisiz kalmasını eleştiren Gürsoy, bu konseyin bakanlık bazında hem üretici hem sanayici hem de fındık sektörünün menfaatini gözetmesi gerektiğini savundu. Gürsoy, "UFK'nin bu konuya sessiz kalması sektörü etkileyecek ve bir güvensizlik oluşturacağı muhakkaktır. Bu konseyin sessiz kalması ve görüş beyan etmemesini fındığın geleceği açısından hem sakıncalı hem de böyle devam ederlerse fındıkla ilgili bir çözüm üretemeyecekleri ortaya çıkar. 

TMO'nun yapmış olduğu bu ihalenin zamanlamasının erken olduğunu belirtmeme rağmen Ulusal Fındık Konseyi bunun tenkidi içine girmedi. Demek ki onlarda bir çözüm üretemeyecekler. Bu konsey TMO'nun hamlesinde daldaki fındığa zarar vereceğini göremiyorsa o zaman oraya toplanmalarının bir anlamı yok" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2008 Çarşamba 12:11:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?