6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Topçam Barajı'nda su tutuluyor

Ordu'nun Mesudiye ilçesi Topçam beldesindeki Melet Irmağı üzerinde yapımına 1997 yılında fiilen başlanılan Topçam Barajı'nın yarın ilk kez kapakları kapatılarak su tutulacak.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı M.Hilmi Güler'in üzerinde önemle durduğu bir proje olan Topçam Barajı ile buna bağlı olarak inşa edilen Darıca-1 Hidroelektrik Santrali (HES) inşaatları bitme aşamasına geldi. DSİ yetkililerinden edinilen bilgilere göre, Topçam Barajı'nın 14 Ekim itibari ile ilk kez kapakları kapatılarak su tutulma işlemi başlatılacak. Deneme ve kontrol amaçlı kapatılacak kapaklar bir miktar su tutacak, ancak tam kapasite ile su tutma işlemi 2009 yılı ortalarında gerçekleşecek.


İlk aşamada derivasyon tünelinin kapağı kapatılarak tünel içinde bazı çalışmalar yapılacak. Buradaki çalışmaların yapılması için tahliye tünelleri de kapatılacak. Ayrıca derivasyon kapağı kapatılarak kapağın yerine oturup oturmadığı kontrol edilecek. 2009 Temmuz ayında bitmesi planlanan santral tüneli tamamlanmasıyla baraj tamamen su tutmaya başlayacak. Su tutulması işleminin bitmesinden sonra Topçam beldesi derinliği 910 metre olan 3 bin kilometrekare alana sahip bir baraj gölüne kavuşacak. Baraj tamamlandığında yılda 199 milyon kilovat saat enerji üretecek.

iha
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2008 Pazartesi 17:38:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Fatih GÜNEY IP: 78.178.199.xxx Tarih : 14.10.2008 00:14:01

Bu Sadece Topçamla Sınırlı Kalmasın. Elbette Bu Baraj Topçam'a Değer Katacağı Gibi Ülke Elektriğinede Katkısı Olacak. Yalnız Karadenizde Bu Gibi Barazve Hidroelektrik Üretimine Katkısı Olacak Birsürü Akarsuyumuz Var. Ben Değerinden Öte Bu Barajın Su Kıtlığını Önleyeceği Kanısındayım. Bolaman Çayının Özellikle Kabataş Ve Aybastının Arası İncelensin. Göreceksiniz Yer Şekillerinin Elverişli Olması Nedeniyle Ülke Ekonomisinede Katkısı Olacaktır.