6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Türkiye'de kadın hakları sicili?

Demokratik Sol Parti (DSP) Ordu Kadın Kolları Başkanı Derya Baysal, eşlerin evlilik birliğinde eşit haklara sahip olduğunu belirterek, "Erkek evin reisidir" sözünün tarihe karıştığını söyledi.


Derya Baysal, parti binasında düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, kadınların Türkiye'de hak etmediği bir ortam içerisinde olduğunu ifade etti. Baysal, yaşamın yükünü büyük ölçüde omuzlayan ve payına çoğu zaman çile çekmek düşen kadınların durumunun özel bir önem ve önceliğe sahip olduğunu kaydederek, "Cinsiyete dayalı ayrımcılık, aile içi şiddet, çalışma yaşamından dışlanma olduğu sürece, sağlıklı ve güçlü bir demokrasiye sahip olduğumuz iddia edemeyiz. Bu nedenle, kadınların eğitimi ve meslek edinmesi büyük önem taşımaktadır. Eğitim, sosyal yaşamın bütün alanlarını etkileyen önemli bir faktör olması bakımından, kadınların çalışma yaşamına ve ülke kalkınmasına özgürce katılması gerekmektedir" dedi.


"Erkek evin reisidir" sözünün tarihe karıştığını ifade eden Baysal, "Eşler, evlilik birliğinde eşit söz hakkına sahip olmuştur. Kadın ne kadar özgürse, demokrasi de o kadar güçlüdür. Demokrasinin olmazsa olmaz şartlarından biri, o ülkedeki kadınların özgür olması, çalışma yaşamına ve yönetim mekanizmalarına katılmalarıdır" diye konuştu.


"KADIN HAKLARINDA TÜRKİYE KÖTÜ BİR SİCİLE SAHİP"


Ordu Barosu Kadın Hukuku Komisyonu Yürütme Kurulu Üyesi Av. Göksen Özmen, dünyada eğitim almamış insanların büyük bir çoğunluğunun kadınlardan oluştuğunu söyledi. Baroda düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Av. Göksen Özmen, dünya genelinde kadın haklarında son yıllarda meydana gelen artışın bir çok gerçeği değiştiremeyeceği, halen dünyadaki en fakir insanların büyük bir bölümünün kadınlardan oluştuğunu ifade etti. Türkiye'de kadın haklarının homojen bir dağılım göstermediğine dikkat çeken Av.Göksen Özmen, "Ülkemizde kadınlar erkeklere oranlar yüzde 20-25 daha az ücret almaktadır. Türkiye, kadınların parlamento ve belediye başkanlığındaki temsiliyeti konusunda Avrupa genelinde en kötü sicile sahip ülkeler arasında yer alıyor. En kötüler sıralamasında Türkiye'yi yüzde 4.9'la Ukrayna, yüzde 5,3'lük bir temsiliyetle Ermenistan izliyor" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 7 Mart 2008 Cuma 15:47:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?