7
Mayıs
2024
Salı
ORDU

UFK'de fikir ayrılığı

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Araştırma ve Danışma Kurulu Başkanı Prof.Dr. Turan Karadeniz, UFK tarafından 2 YTL varsayılan maliyet fiyatının talihsiz bir açıklama olduğunu söyledi.

Başkanı olduğu Araştırma ve Danışma Kurulu'nun maliyet fiyatı hesaplanırken hiçbir şekilde görüşünün alınmadığını belirten Prof. Dr. Turan Karadeniz, bu rapora kesinlikle imza atmadıklarını bildirdi.

UFK'nın fındıkla ilgili açıkladığı maliyet fiyatına katılmalarının mümkün olmadığını ifade eden Turan Karadeniz, "Bu fiyat, yönetim kurulunun açıklamış olduğu bir fiyattır. Bizim imzamız yok. Bu fiyat talihsiz olarak değerlendirdiğimiz bir açıklamadır" dedi.

UFK'nın açıklamış olduğu fiyatın arkasında durmanın mümkün olmadığını anlatan Prof.Dr. Turan Karadeniz, şöyle konuştu: "Raporda, 1 kg fındığın maliyetinin ortalama 2 YTL varsaysak diye bir ifade kullanılıyor. Böyle bir ifadenin arkasında durmak mümkün değil. Zaten varsayılmış 2 YTL, neden 4 veya 6 YTL varsayılmıyor. Dolayısıyla bizim fikrimizin müştereken alınması söz konusu olmadı. Bunun karşısındayız ve bunu desteklemiyoruz."

Tarım Bakanlığı, FİSKOBİRLİK, Ziraat Odaları gibi fındıkla ilgili tüm tarafların katıldığı toplantıda fındığın 1 kg maliyetinin 3.54 YTL olduğunun belirlendiğini anlatan Karadeniz, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu rapordan iki hafta sonra böyle bir fiyatın UFK'nın adına verilmesi ve bakanlığa gönderilmesi kadar yanlış bir şey yoktur. Bugün Sakarya'da dekardan 163 kg fındık alınıyor. Türkiye ortalamasına yansıttığınızda 115 kg. Ama Giresun 129 kg, Ordu 99 kg'dır. Dolayısıyla Ordu'da maliyetler 5 YTL üzerinde iken Sakarya'da 2 YTL'nin altındadır."

iha
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2008 Pazartesi 18:16:29
Güncelleme :28 Temmuz 2008 Pazartesi 18:33:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?