6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Üniversite gençliğine uyarı

Türkiye'de 1968'lerde gelişen gençlik hareketinin liderlerinden ve Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu'nun (THKO) kurucu ve yöneticilerinden Deniz Gezmiş ile Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF) ve Dev-Genç davasında beraber yargılanan Ordulu avukat Kaşif Enginyurt, Akdeniz Üniversitesi Kampusu'nda meydana gelen olayların arkasında dış mihrak ve provokatörlerin olduğuna dikkat çekti. 

Deniz Gezmiş ile birlikte Hukuk Fakültesi'nde okurken FKF'nu kuran, daha sonra sosyalist üniversite gençliğin örgütlendiği Dev-Genç etrafında birleşerek kitle mücadelesine giren arkadaşlarından biri olan Kaşif Enginyurt, son günlerde üniversitelerde meydana gelen gençlik hareketlerinin arkasında fikir mücadelesi olmadığını belirtti.
 
"Türkiye'deki gençliğin ister sağcı ister solcu olsun durup dururken olay çıkarması mümkün değildir" diyen Enginyurt, "Türkiye'deki gençliğin, özellikle Türkiye Cumhuriyeti bünyesinde yaşayıp da Türk olduğunu iddia eden grupların olay çıkarmasının kaynağında mutlaka dışardan destek vardır. Bizim dönemimizde de vardı. Bu dönemde de aynı şekilde var. 1980'lerde, 1990'larda dünyanın önemli yerlerini gezdim. Türkiye Cumhuriyeti'nin kara parçası gibi, Anadolu gibi verimli ve bereketli bir toprak parçasını dünyanın hiçbir yerinde bulmak mümkün değil. İnsanların rahatlıkla yaşadığı, iş bulamadığı halde cüzi bir ücretle geçinebildiği bir ülkede yaşıyoruz. Bu rahatlığı gören egemen güçler gençleri kullanıyor. Gençlerin bu kavgalara gönülden katıldıklarını sanmıyorum. Üniversite gençliği çok dikkatli olmalı" dedi.

"MAHİR ÇAYAN'A DIŞ DESTEK VARDI"
Kendi döneminden örnekler veren Kaşif Enginyurt, özellikle Mahir Çayan'ın dış destekli olduğuna dikkat çekti. Mahir Çayan'ın FKF'de ile Milli Demokratik Devrim (MDD) fikrinden cayarak halk ihtilali yapmak amacıyla silahlı mücadele girmesinin arkasında dış kesimler olabileceğini vurgulayan Enginyurt, "Mahir Çayan'ın silahlı mücadeleye kesinlikle karşı olan birisi olarak tanıyorduk. Durup dururken silahlı mücadeleye girmeye karar almış. Bu arkadaşların nasıl böyle bir karar aldığını bilmiyorum. Ancak bir iddiaya göre Maltepe askeri cezaevinden kaçırılmasında dış güçlerin ve provokatörlerin parmağı olduğu söyleniyor. Şunu kabul etmek lazım, bir askeri cezaevinden bu kadar sıkı önlem varken tünel kaçarak kaçması mümkün değil" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2008 Çarşamba 11:43:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
fatih seçkin IP: 88.248.22.xxx Tarih : 10.04.2008 11:34:05

Türkiye'de dış güçlerin etkisi herzaman olmuştur.Ama bir şekilde,küçük ödünler verilerek bu önlenebilmiştir.Burda bizim için önemli olan kendi menfaatleri için ülkeyi bir çıkmaza sokmaya çalışan içimizdeki güçleri açığa çıkarmak.Ben inanıyorum ki Türk gençliği bu oyuna gelmeyecek.