7
Mayıs
2024
Salı
ORDU

'Yağan karı bile değerlendiriyorlar'

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Aşkın Baş, sanayi ve teknoloji üssü olarak bilinen Japonya'nın basit yöntemlerle büyük enerji tasarrufları sağladığını belirtti.


Doğu Karadeniz Bölgesi Bölgesel Gelişme Planı (DOKAP) çerçevesinde Japonya'da tarım, turizm ve KOBİ'ler konusunda eğitimlere katılan Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Aşkın Baş, Türkiye'de son dönemde artan enerji fiyatlarından sonra sıkça konuşulan tasarrufu Japonların büyük teknolojiler kullanmadan gerçekleştirebildiklerini gördüklerini ifade etti. Baş,"Gittiğimiz bir belediyede, doğal afet olarak görülen karı bile doğal kaynak olarak kullanmayı başardıklarını gördük.

Her ev, iş yeri ve kurumda kar depolama bölümü oluşturulmuş. Kar yağdıkça bu bölümlere karları depoluyorlar. Yazın da bu karları ev ve iş yerlerinde klima yerine, işletmelerde ise soğuk hava deposu olarak kullanıyorlar. Ortalama kışın Şubat ayında depolanan kar, Eylül ayı sonuna kadar soğutma yapabiliyor. Ayrıca da çok özellikli bir depolama ve izolasyon yapmıyorlar. Bu sistem için sadece gölgenin bulunması yeterli oluyor" diye konuştu.


Bu sistemin görsel ve yazılı olarak reklamının yapıldığını ve büyük enerji tasarrufu sağlanabildiğini dile getiren Baş, "Bu sistemle yüzde 80 enerji tasarrufu sağlıyorlar. 1 ton kar ile 10 litrelik petrol tasarrufu sağlayarak, karbondioksit oranı sıfır olduğu için çevreye de zarar vermiyorlar. Ayrıca küresel ısınmaya karşı bir önlem almış oluyorlar. Belediye bu çalışmanın yazılı ve görsel tanıtımını yaparak, turizme de katkı sağlamaya çalışıyorlar" şeklinde konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2008 Pazartesi 12:51:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?