6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Yardım yerine 'tarım' önerisi

Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aziz Ekşi, gıda tüketiminin Kuzey Yarım Küre'de arttığını Güney Yarım Küre'de azaldığını belirterek, "Aç insanlara gıda yardımı değil, teknik destek vererek tarım yapmaları sağlanmalı" dedi.


Memleketi Ordu'ya gelen ve Fatsa ilçesinde "16 Ekim Dünya Gıda Günü" nedeniyle açıklamalarda bulunan Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aziz Ekşi, dünyada 850 milyon insanın yeterli gıdaya ulaşamadığını kaydetti. Ekşi, "Vurgulanmak istenen mesele, dünyada aç insanın çok olması ve açlık olayına dikkat çekilmesi. Dünya Gıda Günü'nün ismi aslında insanlığın açlığı biraz anlaması için Dünya Açlık Günü olarak değişmesi lazım. 850 milyon insan yeryüzünde yeterli gıdaya ulaşamıyor ve açlık nedeniyle ölümle burun buruna kalıyor.

1996 yılında Roma'da Dünya Gıda Zirvesi toplandı ve karar alındı. Yeterli ve dengeli beslenmek bütün insanların hakkıdır. Alacağımız önlemlerle aç sayısını yarıya indirelim. Bu rakam gösteriyor ki gerekli önlemler alınmıyor" diye konuştu.


Aç insanların tamamının hemen hemen Güney Yarım Küre'de olduğunu ifade eden Ekşi, şunları söyledi; "Kuzey Yarım Küre'de ise gereğinden fazla gıda tüketimi var. Gıda tüketimi Kuzey Yarım Küre'de artıyor, Güney Yarım Küre'de azalıyor. Bunun çözümü, Kuzey Yarım Küre'dekilerin acıma duygusuna bağlı. Böyle bir çözüm zaten olmaz. Yapılacak iş, gıdanın aç olan ülkelerdeki üretimin artırılmasına yönelik çalışma yapılması olacaktır. Onlara gıda yardımı değil, teknik destek vererek, tarım yapılmasını sağlayarak, gıda üretiminin artırılmasını sağlamak olacaktır. Yaklaşım böyle olmadığı sürece de çözüm üretileceğini zannetmiyorum."

İha
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2008 Perşembe 18:36:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?