7
Mayıs
2024
Salı
ORDU

Yaş pastalı kivi tarla günü

Ordu'nun Fatsa ilçesinde yaş pastalı kivi hasadı tarla günü düzenlendi.

Ilıca karayolu güzergahında bulunan Musalla mevkisinde emekli öğretmen Fahri Özgen'e ait kivi bahçesindeki yapılan tarla gününe Ordu Valisi Ali Kaban, Vali Yardımcısı Adem Yılmaz, Fatsa Kaymakamı Mustafa Selman Yurdaer, Belediye Başkan Yardımcısı Bülent Yücetepe, İlçe Jandarma Bölük Komutanı Binbaşı Önder Ocak, Ordu İl Tarım Müdürü Sadi Sadıkoğlu, FATSO Başkanı Fahri Tanrıkulu, Yalıköy Belediye Başkanı Ahmet Ulu, Ilıca Belediye Başkanı Ahmet Altuntaş ve daire amirleri katıldı.


Tarla gününde ilk konuşmayı yapan Fatsa İlçe Tarım Müdürü Ahmet Doğruca, ilçede 1992 yılında 5-6 fidanla başladıkları kivi üretiminde bugün itibariyle 50 bin fidana ulaştıklarını söyledi. Tarla sahibi emekli öğretmen Fahri Özgen, 2 dönümlük fındık bahçesinden toplamda bin YTL para kazandığını, aynı büyüklükteki kivi bahçesinden ürettiği kivilerle 18 bin YTL kazandığını ifade etti.


İl Tarım Müdürü Sadi Sadıkoğlu ise yaptığı konuşmada, artık her sahada işletme olunması gerektiğini vurgulayarak, "Küçük küçük kivi bahçeleriyle bir yerlere gelemeyiz. Artık kivi fidanı dağıtmaktan vazgeçtik. Eğer üreticimiz 'en az 5 dekar üretim yapacağım' diyorsa samimiyet testine tabi tuttuktan sonra onu destekliyoruz" dedi.
Ordu Valisi Ali Kaban da konuşmasında, tarla gününün yapıldığı alanın doğal güzelliğinin kendisini çok etkilediğini ifade ederek, "İnsan topraktan yaratıldığı için toprağa ne kadar yaklaşsa kendini o kadar rahat hissediyor" ifadesini kullandı. Vali Ali Kaban, söylenildiği gibi kivinin fındığa alternatif bir ürün olamayacağını doğrulayarak, "Çünkü sadece Ordu'da 220 bin hektarlık alanda fındık yetiştiriliyor. Fındıkla ilgili ortaya çıkan bir gerçek var, o da şudur: Fındıkla ilgili sürekli olumsuz haber
yaymak, fındığa sürekli hakaret etmek, hakikaten artık bırakılması gereken, onun yerine ciddi önlemler alınarak fındığın ülke ekonomisine ciddi katkı getirebilen bir ürün olarak değerlendirilmesi yoluna gitmek gerekiyor. Nereden bakılırsa bakılsın 2 milyar dolardan bahsediyoruz. 2 milyar dolar gelir getiren bir ürüne küfür edilmez. Bundan dolayı Allah'a şükredilir, bu bir nimettir. Hala bazı spekülasyonlarla işin üzerinden o spekülatif formatta birilileri aradan habire fazladan kazanmaya çalışıyor. Oysa
asıl olan herkesin kazanmasıdır.

Aklı başında bir fındık tüccarının herkes sıkıntı çektikten sonra 'biz zengin olmuşuz ne kıymeti var' demesi beni çok mutlu etti. Biz de buna dikkat etmeliyiz. Herkese yapılan bir refah olmalı. Aksi takdirde azınlığın refahı huzur getirmez. Ordu'da 220 bin hektarın 20 bin hektarı düz alan Düz alanda kivi alternatif olabilir, hatta olmalıdır da. Ama düz alanda fındık üretmek de akıl karı değildir" şeklinde konuştu.


Yapılan konuşmaların ardından kivi katkısıyla yapılan bir yaş pasta, Ordu Valisi Ali Kaban tarafından kesildi. Program kivi tarlasının gezilmesinin ardından sona erdi.

iha
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2008 Perşembe 17:42:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?