7
Mayıs
2024
Salı
ORDU

Yaylalarda yıkımlar çözüm değil

Mimarlar Odası Ordu Şubesi Başkanı Mehmet Özçelik, yaylalardaki kaçak yapılaşma ile ilgili tartışmalara dahil olarak tamamen yıkımların çözüm olmayacağını söyledi.

Kırsalda ruhsatsız ve gayri nizami yapılaşmanın oldukça fazla olduğu ancak yaylalarda özel bir durumun bulunduğunu belirten Mehmet Özçelik, bu özel durumun kriterlerinin iyi gözden geçirilmesi gerektiğini anlattı.

Yaylalarda geleneksel olarak geçmişten günümüze gelen bir yapılaşma tarzı olduğunu ifade eden Özçelik, "Yaylalarımıza öz yapılar alt duvarları taş üstü ahşap çoğu tek katlı yapılardır. Çatı örtüleri yöredeki eski adıyla hartama adı verilen malzeme ile kaplı. Ancak günümüzde çok katlı betonarme yapıların hızlıca arttığını görüyoruz. Öncelikle bununla ilgili önlem alınması gerekiyor" dedi.

Yaylalarda çevirme sisteminin doğru olmadığını ancak yayla kültürüne uygun yapılarında yıkılmaması gerektiğini belirten Mimarlar Odası Ordu Şubesi Başkanı Özçelik, şöyle konuştu: "Çok farklı bir kültürün oluştuğu yaylalarımızda, kültürüne uygun bir planlaşmayı savunuyoruz. Çok az yoğunluklu 50-60 metrekare bahçesi olan bir yapı düşünülmeli. Ancak günümüzdeki yapılaşma geleneği tamamen bozulmuş durumdadır. Buna dur denilmelidir. Yaylalarımızda geleneksel mimariye uymayan çok katlı betonarme binalar bulunuyor. Otlaklar daha çok büyütülmüş, mera işgal edilmiştir. Bunların geçmişteki konumuna getirilmesi gerekiyor. Meraların tamamen yapılardan kurtulması da mümkün görünmüyor. Çünkü geçmişten gelen bir kültür ve birikim var. Bu nedenle mera kanununun uygulanması oldukça zor. Çözüm olarak, tek katlı, çatısı çinko olmayan taş veya ahşap kaplamalı belli bir miktarda yapılaşma olmalı. Alanların büyük şekilde çevrilmesi doğru değil. Ancak yapıların tamamen ortadan kaldırılması da doğru değil."

iha
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2008 Pazartesi 18:38:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?