6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Zirai ilaç yasağı uygulanmıyor

Ordu Fındık ve Kivi Üreticileri Kooperatifi Başkanı Zekeriye Kara, fındık kurdu mücadelesinde kullanılan toz formülasyonlu ilaçların yasaklanmasına rağmen bütün ilaç bayilerinde satıldığı belirterek, yetkilileri göreve davet etti.


Zekeriye Kara, fındık hastalıklarına karşı kullanılan toz formülosyonlu mücadele ilaçlarının hava sirkülasyonuyla beraber doğadaki bütün bitki ve buna bağlı olarak bal alınacak çiçek florasını etkileyerek arı ölümlerine sebep olduğunu hatırlattı.

Bunun yanı sıra havaya karışan toz zerreciklerinin solunum yoluyla kuş, böcek ve insan sağlığını etkilediğini de kaydeden Kara, özellikle astım, alerji ve buna bağlı solunum yetmezliği olan insanların sağlığının tehlikeye girdiğine dikkat çekti.


Bu şartlardan yola çıkarak Tarım Bakanlığı'nın 2009 yılı sonu itibariyle üretimini ve kullanımını yasakladığı toz formülasyonlu ilacın kullanılmasının Ordu Mahalli Çevre Kurulu kararıyla 30 Mart 2007 tarihinden itibaren yasaklandığını belirten Kara, bu karara uyulmadığını söyledi.

Mahalli Çevre Kurulu'nun kararına bütün zirai ilaç bayilerinde satıldığını ve üreticiler tarafından satın alınarak kullanıldığını kaydeden Kara, "Bu yasağı koyan il mahalli çevre kurulunu, yasağın icrasıyla ilgili kurum, kuruluş ve gerçek kişileri yasağa uygulamaya davet ediyoruz. '50 yıldır kullanılıyor da bir yıl daha kullanılırsa ne olur' zihniyeti ve zirai ilaç fabrikalarının depolarındaki stoklar bizim ve bölge ekonomisine katkısı olan bal üreticilerinden daha önemli değildir. Çevre ve insan sağlığı bizim için her şeyden daha önemlidir" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2008 Cuma 19:56:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?