7
Mayıs
2024
Salı
EĞİTİM

ODÜ Rektörü türbana ne diyor?

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Rektörü Prof. Dr. Haluk Kefelioğlu, üniversite rektörlerinin kanunları uygulamak zorunluluğu bulunduğunu belirterek, "Kanun türbanın üniversiteye girişine izin verirse uygularız; ancak bunun için öncelikle Anayasa Mahkemesi'nin kararı beklenmelidir" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün imzasına sunulan türbanın üniversitede serbest bırakılmasına ilişkin açıklamalarda bulunan ODÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Kefelioğlu, rektörlerin kanuna aykırı bir işlem yapmalarının mümkün olmayacağını söyledi.

Her vatandaşın kanunları uygulama ve gereğini yerine getirme yükümlülüğü bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kefelioğlu, "Kanun varsa kanunların gereğini yerine getirme yükümlülüğümüz var. Kanuna aykırı bir şey yapmamız mümkün değil. Bugün mevcut kanun türbanın üniversiteye girişine izin vermiyor. Bizler de kanunlara uyduğumuz ve ona aykırı bir işlem yapamayacağımız için şu anda türbana izin vermiyoruz. Kanun izin verirse türbanın üniversiteye girişine izin veririz" dedi.

"ANAYASA MAHKEMESİ'Nİ BEKLERİZ"
TBMM'deki anayasa değişikliğinin ardından konunun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunulduğunu hatırlatan Prof. Dr. Kefelioğlu, bu durumda farklı görüşlerin ortaya çıktığına dikkat çekti.

Bir kesimin görüşünün Cumhurbaşkanı'nın anayasa değişikliğini onaylaması durumunda Anayasa Mahkemesi'nin kararının beklenmesi gerektiğini belirttiğini, bir başka görüşün ise 17. maddenin değişimiyle ilgili olduğunu belirten Kefelioğlu, "Burada bir kafa karışıklığı var. Biz kanunlara uymak istiyoruz; ama bu boşluk doldurulmalı. Eğer yasa türbanı özgür bırakın derse bırakırız. Yasayı çiğneyerek yasa suçu işleyemeyiz. Ancak Anayasa Mahkemesi'nin kararını beklemek zorundayız. Çünkü Cumhurbaşkanı onayladıktan sonra türbanlıları üniversiteye alıp da, sonra Anayasa Mahkemesi bu kararı bozduğunda türbanlıya 'Bugüne kadar geldin mahkeme iptal etti, bundan sonra gelmeyin' demek doğru bir şey değil" diye konuştu.

"ALTTAN BAĞLAMA, YANDAN BAĞLAMA OLMAZ"
Kanunda, 'Kanunla yasaklananlar dışında üniversitede her türlü kılık kıyafet serbesttir' denmesi halinde bu durumda bir boşluk daha ortaya çıkacağını savunan Kefelioğlu, "O zaman burada kanunla yasaklananların belirtilmesi gerekir. Ben kanunla yasaklananlar denildiği zaman soracağım; 'Kanunla ne yasaklandı?' Bir şey yok. O zaman boşta kalacağım. Üniversiteye nasıl girileceğini tartışırken türbanın nasıl bağlanacağı tartışılıyor. Alttan bağlama, yandan bağlama. Bu yanlıştır. Asıl açıklanması gereken nasıl girilemeyeceğidir. O sebeple sayın Cumhurbaşkanı onaylasa bile, Anayasa Mahkemesi'nden geçse bile böyle bir düzenlemeye ihtiyaç var" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2008 Çarşamba 11:11:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
V.G.AKKÖSE IP: 81.214.135.xxx Tarih : 21.02.2008 09:11:51

Lütfen Ordu'yu gerici tehtitlerden uzak tutun.Ben Ordu'dan ayrıldığımda kadınlar türbanı bile bilmezlerdi.