7
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

'Tarım sektörü yeniden yapılanmalı'

Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, Türkiye'de tarım sektörünün yeniden dizayn edilmesi gerektiğini söyledi.

Necat Avcı yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bir tarafında makineli tarım yapılırken, bir tarafında coğrafi sebeplerden dolayı bunun yapılamadığını belirterek, bu durumun Türk çiftçisi ile Avrupalı çiftçi arasında büyük uçurumlar bıraktığını kaydetti.

Örnek olarak Karadeniz Bölgesi'ni gösteren Avcı, Ordu, Giresun ve Trabzon'da arazi yapısı nedeniyle endüstriyel tarım yapılması oldukça zor hatta imkansızdır. Zaten bizim bölgesel olarak kişi başına düşen arazi miktarı ortama 20 dekar civarındadır. Bu kadar küçük bir alanda makineli tarımın yapılması oldukça zor bir iştir" dedi.

Bu şartlar sebebiyle ülkenin en önemli bölgesi olan Karadeniz Bölgesi'nden istenildiği gibi yararlanılamadığını dile getiren Avcı, bunun önüne geçilebilmesi için en azından uygun alanlarda makineli tarımın yapılabilmesi için arazi toplulaştırılmasının yapılmasının şart olduğunu belirtti.

Bunun için ilk önce kadastro çalışmalarının tamamlanması gerektiğine dikkat çeken Avcı, "Biz halen hazine ile vatandaş arazisi ayrımını yapamadık. Bugün çağdaş toplumlarda bu çalışmalar 40-50 yıl önce bitmiştir. Miras hukuku, arazi toplulaştırılması, kadastro çalışmaları halen tamamlanamamıştır. Bunların tamamlanmadığı yerde makineli tarımın yapılması mümkün değildir. Ayrıca girdi maliyetleri 1.standart bölgede batı bölgelerine oranla çok yüksek neredeyse iki katıdır. Bu şartlar altında Doğu Karadenizli çiftçinin bırakın Avrupa'yı batı çiftçisiyle dahi rekabet etme şansı yok" diye konuştu.

Avrupa Birliği uyum sürecinde halen hangi tür tarım yapmalım tartışmaların 50 yıl geciktiğini belirten Avcı, "Halen geleneksel tarım mı, modern tarım mı yapalım tartışmaları yapıyoruz. Artık icraat aşamasına gelmemiz gerekiyor. Zaman kaybetmeden tarım sektörü yeniden dizayn edilmelidir. Tarım devlet politikası haline getirilip bundan asla ödün verilmemesi zamanı gelmiştir" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2008 Perşembe 14:55:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?