6
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Fındığı yeterince tanımıyoruz

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adem Kulaç, Türkiye'de fındığın iç tüketim oranının yüzde 10 seviyelerinde olmasının en önemli sebeplerinin başında Anadolu insanının fındığı yeterince tanımaması olduğunu söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Adem Kulaç yaptığı açıklamada, son yıllarda fındık işletme tesislerinin gün geçtikçe artmasıyla iç tüketim oranının yüzde 10 sevilerine ulaştığını belirtti. Bu oranın fındığın ana vatanı olan Türkiye için düşük oranlar olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Adem Kulaç, "Ürettiğimiz fındığın yüzde 90 oranında başta İtalya ve Almanya olmak üzere ihraç ediyoruz. İtalya'da bizden aldığını fındığı yine Avrupa ülkelerine gümrük avantajlarını kullanarak ihraç ediyor. Anadolu'da fındık çerezlik olarak leblebi ve fıstık kadar bilinmiyor. Yaptığımız bazı tespitler sonunda Anadolu'da kabuklu fındığı kırmasını bilmeyen insanlar dahi gördük" dedi.

Fındığın Türk insanı tarafından gerektiği kadar tanınmamasını bu ürünün mamul üretimle 'çikolata, gofret' gibi ürünlerde fazla kullanılmamasını gösteren Yrd. Doç. Dr. Kulaç, birkaç yıl öncesine fındık firmaları sürekli kabuklu fındık ihraç ediyordu. Gerçi son yıllarda kavrulmuş, beyazlatılmış, füre gibi işlenmiş fındık çeşitleri ortaya çıktı. Ayrıca pasta ve şekerleme sektörü gibi alanlarda da kullanılmaya başlandı. Ancak sektör hala iç fındık ihracatı yaptığı için fındık gerektiği kadar tanınmıyor" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2008 Salı 14:47:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?