Her 4 kadından birinin okuma yazma bilmediği, çalışan nüfus içerisinde kadın iş gücüne katılma oranının yüzde 45 olduğu Doğu Karadeniz Bölgesi'nde kadınlar yaşamın her alanında kendini hissettiriyor.
1960'larda başlayan şehirleşme hareketleri sebebiyle erkeklerin çalışmak amacıyla büyük şehirlere ve yurt dışına gitmesinin ardından bağ bahçe işlerini, çocuk bakımını ve ev düzenini üzerine alan Karadeniz kadının 21. yüzyılda bile olsa statüsü değişmedi. Son dönemde bölgede yoğun şekilde kullanılan ve 'pat pat' tabir edilen motorlu araçları bile artık kadınlar kullanıyor.
Evden uzakta olan bağ ve bahçelere ve yerleşim düzeni hayli dağınık köyde bir yerden bir yere gidişlerde kullanılan 'pat pat' aracının direksiyonuna kadınlar otururken erkekler yolcu olarak binebiliyor.
Ordu'nun Perşembe ilçesi Şenyurt köyünden Zeliha Şahin (32), bir yıldır pat pat aracını kullandığını ve hayli kolaylıklar getirdiğini belirtiyor. Aracın kasasında kadınları olduğu gibi zaman zaman erkekleri de taşıdığını belirten Şahin, "Çalışmak bizim hayatımızın bir parçası oldu. Önceden dağ bayır gitmek ve gelmek zor oluyordu. Pat Pat aracı kolaylık sağlıyor. Bu aracı bir yıldır kullanıyorum" dedi.
şenyurt değil soğukpınar köyü komşumuzdur bizdede var bi tane
size söylemistim bu haberi düzeltin diye uyarida bulun mustum birincizi ehliyet ikincisi bu sekilde insan dolu kullanilmasi tamamen yasak.ama görüyoruki kayitsiz kali yor sunuz haber olsun diye haber yapiyorsunuz.benden günah gitti gereken makamlara gerek buyük haber merkezlerine bu haberi veri cem den hic kuskunuz olmasi.