27
Mayıs
2024
Pazertesi
ULUBEY - ORDU
Belediye Sayfaları

Seçildiler ama muhtar olamadılar

Ordu'da, kaybeden muhtar adaylarının itirazı üzerine son 6 aydır köyde ikamet etmedikleri belirlenen 3 muhtarın mazbataları iptal edildi.

Ordu'nun Ulubey ilçesine bağlı Şeyhler, Refahiye, Belenyurt köylerinde muhtarlık seçimleri ilginç olaylara sahne oldu. Şeyhler köyü muhtarlığına seçilen Sezgin Akyıldız(40) Refahiye köyü muhtarlığına seçilen Recep Süzen(53) ve Belenyurt köyü muhtarlığına seçilen Nuray Gürgen'in (40) muhtarlıkları İl Seçim Kurulu tarafından iptal edildi.

Mazbatalarını almaya gittiklerinde, kazanamayan adayların itirazı üzerine yapılan soruşturma sonunda şoke eden gerçekle karşılaşan muhtarlar, seçilme şartlarından biri olan, ''Bulunduğu yerde 6 ay ikamet etmesi gerekmektedir'' şartına haiz olmadıkları belirlenince mazbatalarını alamadılar. İtirazın reddini isteyen muhtarlar İlçe Seçim Kurulu'na başvuru yaptılar. Yapılan değerlendirmelerde kazanan muhtarların 6 aydan uzun bir süre köyde ikamet ettikleri, geçmişe ait telefon ve elektrik aboneliklerinin bulunduğu belirlendi. İlçe Seçim Kurulu'nun itiraz dilekçesini reddetmesine rağmen İl Seçim Kurulu kaybeden adayların itirazını haklı buldu ve muhtarlığı ikinci sırada gelen
adaya verdi.

SAYIMLAR YANLIŞ YAPILDI
İlçe merkezinde işyeri bulunan ve Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne (ADNKS) göre köy seçmen listesinde adı görünmemesi üzerine 4 ay önce ikametini köye aldırdığını ifade eden Şeyhler Köyü muhtarı Sezgin Akyıldız, "Biz burada mağdur olduk. Bütün seçmenlerimiz bizi istiyor. Biz hizmet için geldik. Bu insanların seçme hakkı yoktu, neden seçim yaptık? Biz burada kaç gündür yemeği, içmeyi, uykuyu unuttuk. Elimizdeki hakkımızın geri verilmesini istiyoruz. Çünkü, seçilmiş olduğum köy de bana bunun hesabını soruluyor. İnsanlar ikiye ayrıldı. Biz istiyoruz ki, bizim hakkımızı versinler. Benim Ulubey'de bir işyerim var. Benim iş yerimden dolayı beni ilçe merkezinde yazmışlar. Orada sadece işyerim var. Benim evim bahçelerim hep köyde. Köyde yaşıyorum elektrik ve telefon aboneliklerim var" diye konuştu.

Belenyurt muhtarlığına seçilen Nuray Gürgen, "Ulubey İlçe Seçim Kurulu'ndan geçtik. Ancak İl Seçim Kurulu'nda takıldık. Madem bu kadar olumsuzlar vardı aday olunurken neden bize şartlarımızın uygun olmadığı söylenmedi. Ben köyümde seçimi farklı kazandım. Hakkımı istiyorum. 3 gündür uyku uyumuyoruz. İkametgah olayı bilmiyordum ve açıklaması da yapılmadı. Adalet ve devletime güveniyorum" şeklinde konuştu.

Köyde ikametinin olmadığını seçim listeleri açılınca anladığı belirten Refahiye köyü muhtarlığına seçilen Recep Süzen, "Ben de ADNKS'de Ordu'da yazılmışım. Ben bunu bilmiyordum. Hiçbir kuruma beni merkezde yazın diye bir müracaata bulunmadım. Kışın kar yağdığında ulaşım zor oluyor. 3 ay şehirde 9 ay köyde yaşıyorum. Ancak listeler asıldığında müracaat ederek ikametini köye aldım. Muhtar adayı oldum. Açık ara seçimi kazandım. Diğer aday beni tebrik ettikten sonra İlçe Seçim Kurulu'na şikayette bulunmuş. Köylü de ben de bunu bilmiyordum. Bilseydim hem ben girmezdim hem de köylü bana oy vermezdi. Bilseydim zaten vatandaşın önüne geçmezdim. Mahkemeye gideceğiz. Çünkü halk bizim peşimizde. İmza toplayarak gerekli yerlere verdik. Asıl sorun sayımlar yapılırken yapıldı. Burada kim oturuyor denip sayım yapıldı. Hiç kimsenin müracaatı yapılmadan fikri alınmadan yapıldı" dedi.

BİRBİRLERİNİ ŞİKAYET EDİNCE MUHTARLIK 3. ADAYA KALDI
İtirazda bulunularak elinden muhtarlığını alan kişi hakkında kendisin de itirazda bulunduğunu ifade eden Recep Süzen, "Mazbatamı almaya gittiğimde hakkımda itiraz olduğunu öğrendim. Bunun sonucunda şikayette bulunan arkadaşımız ikinci olduğu için muhtarlık ona bırakıldı. O da köyümüzde hiç oturmuyor, Bulancak'ta oturuyor. Ben de onun hakkında itirazda bulununca muhtarlık sadece 15 oy alan diğer adaya bırakıldı" ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2009 Pazar 10:36:40
Güncelleme :5 Nisan 2009 Pazar 10:45:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet demirel IP: 78.187.236.xxx Tarih : 29.09.2010 22:06:03

nuray ablamız yanı muhtar yapar en ıyısındede yapar emınım