20
Mayıs
2024
Pazertesi
ÜNYE - ORDU

Nedir bu palmiye takıntısı?

TEMA Ordu Temsilcisi Nilgün Gözükan, tropik iklimlerde yetişen bir ağaç olmasına rağmen Karadeniz'deki belediyelerin palmiye özentisine girdiğini belirterek, "Palmiyelerin Karadeniz'in doğasıyla, tarihiyle, iklimiyle bir ilgisi yoktur" dedi.


Gözükan, bitki bilimciler tarafından biyolojik çeşitlilik açısından dünya çapında önemli 200 ekolojik bölgeden biri ve 116 endemik bitki türüne ev sahipliği yapan Doğu Karadeniz Bölgesi'nde belediyelerin sokak ve caddeleri tropikal palmiye ağacıyla süslemeye başladığını, Ordu Belediyesi'nin şehir girişinde yol kenarlarına palmiye ağacı dikmesinin ardından Ünye Belediyesi'nin 'Akdeniz gibi olacağız' sloganıyla 300 adet palmiye dikmek için çalışma başlattığını söyledi.

Gözükan, diğer Karadeniz il ve ilçelerinde ise şehrin önemli noktalarına palmiye dikilirken, bazı belediyeler ise plastikten yapılmış palmiye çalışması yaptığına dikkat çekti.

"PALMİYE KARADENİZ AĞACI DEĞİLDİR"


Karadeniz'deki belediyelerin palmiye özentisi içerisine girmesinin daha fazla devam etmesi halinde yanlış sonuçlar doğuracağını ifade eden Gözükan, Karadeniz'in kendine özgü ağaçları olmasına rağmen sırf tropikal bir yöre imajını vermek uğruna palmiye dikilmesinin yanlış olduğunu vurguladı.

Gözükan, "Karadeniz mevcut ağaç ve bitki flora örtüsü çeşitliliği bakımından dünya sıralamasında ilklerde yer alıyor. Dünya Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (WWF) tarafından biyolojik çeşitlilik açısından dünya çapında önemli 200 ekolojik bölgeden biri gösterilen ve 116 endemik bitki türüne ev sahipliği yapan Doğu Karadeniz Bölgesi'nde palmiye çılgınlığı, olsa olsa kendi bölgesinin değerlerinden utanmaktır, bir aşağılık kompleksidir. Palmiyelerin Karadeniz ne doğasıyla ne tarihiyle ne de iklimiyle bir ilgisi vardır" dedi.


Bugün dünyada Haiti ve Guam ülkeleri ile ABD'nin Florida ve Güney Carolina eyaletlerinin bayraklarında palmiye bulunduğunu hatırlatan Gözükan, "Karadeniz otobanında palmiyenin olması bölgeye gelen insanların şaşırmasına sebep oluyor. Bölgenin doğal bitki örtüsünde palmiye yoktur. Örneğin çınar yapraklı akçaağaç, dişbudak, doğu kayını, gürgen, akasya, kokar ağaç Karadeniz'e has ağaç türleridir. At kestanesinin ilkbaharda açtığı çiçeği, yazın o müthiş yapraklarıyla oluşturduğu gölgeyi, sonbaharda sararan yapraklarını ve kışın dökülen yapraklarından sonra üzerine yağan karla o muhteşem görüntüsüyle süslü Karadeniz florasını genç kuşaklara özendirmek varken, palmiye ısrarı akla hizmet değildir" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2008 Salı 13:55:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Harun KURUOĞLU IP: 88.231.68.xxx Tarih : 11.05.2008 14:48:28

TEMA temsilcisi Sayın Nilgün Gözükan ın’’PALMİYE TAKINTISI’’ile ilgili yazısı son derece yerinde ve olay doğru tespit yapılarak kaleme alınmış bir yazıdır. Ben şimdilik Antalya’da yaşayan bir ‘Ünye’li olarak Ünye sahiline dikilen palmiyelerden son derece rahatsızım. Karadeniz’ imizin ağaç çeşitleri bize fazlası ile yeterken ve yöremizi mükemmel olarak süsleyen bu ağaçlarımız varken acaba hangi SİVRİ AKILLI’nın aklına palmiye geldi de bu ağacı Karadeniz sahiline taşıdı. Dünyamıza insanoğlunun verdiği zararı başka hiçbir canlı vermiyor. Hiç merak etmeyin insanoğlu olarak hep beraber el ele vererek Dünyamızı yaşanmaz hale getireceğiz,merak etmeyin bu gidişle çok kısa bir süreçte zaten Karadeniz bölgesi Akdeniz bölgesi iklimine kavuşacak,o zaman palmiye seyretmek için çok zamanınız olacak(Tabiî ki bu gidişle kaçınılmaz olacak olan iklim değişikliği nedeni ile hayatta kalabi lirsek) Sayın belediye başkanlarımız, sayın vali ve kaymakamlarımız, sayın yerel yönetimlerde görevli yöneticiler sizden istirhamım yöremiz ile ilgili aklınıza gelen ilk şeyi hemen uygulamayın ,sivil toplum örgütlerine kulak verin,onların eleştirilerine kulak verin ve ciddiye alın.Yöre halkımız;sizde lütfen duyarlı olun,örgütlü toplum haline gelin,çevrenizde olan bitenden haberiniz olsun,olumsuzluklara tepki gösterin,son pişmanlık fayda etmez,yöremizin mükemmelliğini hep beraber koruyalım.İnsan oğlu sahip olduğu değerlerin kıymetini ne yazık ki o değer elinden gidince anlıyor,pişman oluyor ama iş işten geçmiş oluyor.Unutmayalım bu gemi batarsa tüm mürettebatı ile batar, bundan da kimse kurtulamaz.Nilgün hanım; size de bıkmadan,usanmadan,yılmadan,tüm olumsuzluklara karşı mücadele etme sabrı diliyorum,bölgemizle ilgili doğru , yerinde ve zamanında çalışma yapan herkese sonsuz teşek kürlerimi sunuyorum. Harun KURUOĞLU ANTALYA