17
Mayıs
2024
Cuma
ÜNYE - ORDU

Öğrencilere AİDS Konferansı

Ünye İlçesi’nde, Sağlık Gurup Başkanlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü katkılarıyla Merkez Sağlık Ocağı doktorları tarafından orta öğretim öğrencilerine yönelik, "AISD Hastalığı ve Korunma Kolları" konulu bir konferans düzenlendi.

Endüstri Meslek Lisesi salonunda düzenlenen konferansta, Merkez Sağlık Ocağı doktorlarından Bülent Telli, Mazlum Kaya ve Sağlık Memuru İsa Yar, öğrencilere konu hakkında bilgiler sundu. Aynı zamanda Sağlık Ocağı Eğitim Koordinatörü olan İsa Yar’ın konferansın amacı ve sağlık ocağının öğrencilere yönelik eğitim faaliyetlerini anlattığı konferansta, Dr. Mazlum Kaya, AIDS hastalığına yol açan HIV virüsü hakkında genel bilgiler aktardı.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Dr. Bülent Telli ise AIDS hastalığının oluşum aşaması ve korunma yolları hakkında açıklamalarda bulundu. Daha çok kan ve cinsel ilişki yoluyla bulaşan HIV virüsünün vücudun korunma sistemini oluşturan akyuvarları bertaraf ettiğini belirten Dr. Bülent Telli, "Virüsün vücuda alınması ile enfeksiyonun başlaması 2 ila 4 hafta sürer. Bu dönem sonunda kişinin beslenme alışkanlığı, sağlığa zararlı madde kullanımına bağlı olarak vücut direncine göre AIDS hastalığı en geç 10 yıl içerinde oluşumu tamamlayarak telafisi olmayan sağlık sorunu haline gelir" dedi.

"Vücudumuzun askerleri" dediği akyuvarların HIV virüsünün tarafından yok edilerek, vücudun bağışıklık sitemini zayıflattığını dile getiren Dr. Telli, "O zaman insan vücudu bütün hastalıklara açık olur. Vücudun direncinin kırılmasıyla ilerleyen dönemde oluşumunu tamamlayan AIDS hastalığı da artık önüne geçilemeyen bir hastalıktır. Diğer taraftan AIDS tek bir hastalık değil, bir hastalıklar kompleksidir. Ölümle sonuçlanan bu hastalığa yakalanmamak için, bu hastalığı iyi bilmeli ve hastalıkla mücadele etme yerine korunmalıyız" diye konuştu.

Konferans sonunda Eğitim Koordinatörü İsa Yar, bu tür eğitim faaliyetlerinin devam edeceğini belirterek, öğrencilere merak ettikleri konularda gerekli bilgiye ulaşmaları ve araştırma yapabilmeleri için Merkez Sağlık Ocağı’nda gerekli yardımın yapılacağını söyledi.

Ünye-İHA
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2004 Cumartesi 14:04:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?