19
Mayıs
2024
Pazar
ÜNYE - ORDU

Tarihi çınara bakım

Karadeniz'in incisi olarak bilinen Ordu'nun Ünye İlçesi'nde, tarihi çınar ağacının en büyük dalının kopmasının ardından başlatılan inceleme sonucunda hazırlanan rapor ile ağacın ömrünün uzatılması için budama ve bakım çalışması başlatıldı. 

19 ağustos tarihinde, yaklaşık 500 yıllık çınar ağacının en büyük yan dalı, esmer ya da kahverengi çürüklük oluşturan odun tahripçileri mantarlarca ağacın öz ödü kısmı çürütülmesi sonucu koptu. Çapı 1 metre 20 santimetre olan ve Saray Camii tarafına uzanan en büyük yan dalı, gövdeye birleşen yerinde oluşan çürüklük nedeni ile ağırlığını daha fazla taşıyamadığı için kopması ilçede büyük üzüntü yaşatmıştı. 

Bu kırılan daldan sonra ağaçta denge problemi yaşanabileceği düşünülerek ve ağacın genel durumunun incelenmesi için Ünye Belediye Başkanlığı Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi'nden akademik düzeyde yardım istedi. Fakülte dekanlığı tarafından görevlendirilen 4 kişilik heyet ilçeye gelerek yaptığı incelemesinin ardından bir rapor hazırladı. 

Rapora istinaden Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'ne yazılan yazı ile alınan izinle ağaçta iyileştirme çalışmalarına başlandı. Yapılan çalışmalar hakkında yaptığı açıklamada amaçlarının ağacın ömrünü mümkün olduğunda uzatmak olduğunu söyleyen Ünye Belediyesi Park ve Bahçe İşleri Müdürü Arif Atmaca öncelikle yan dalların budanmasına başlandığını kaydetti. Ağacın, yüksekte kalan dallarında yapılacak budama ve dolgu işlemleri için boyu 30 metre yükseğe uzayabilen araç temin edileceği öğrenildi. Bu arada tarihi çınarın gölgesinde kalan yanındaki çınar ağacıda budandı.
iha
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2006 Çarşamba 14:34:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mustafa KONAŞ IP: 85.235.91.xxx Tarih : 29.12.2006 08:54:33
Belediye başkanına çınar için yapılan çalışmalar nedeniyle sonsuz teşekkürler.