4
Mayıs
2024
Cumartesi
RİZE

ÇAY TARIMI RİZE'YE HAYAT VERİYOR

Rize Tarım İl Müdürü Adem Çekiç, 55 bin Hektar tarım arazisine sahip Rize’de bu arazilerin yüzde 92’lik kısmında çay tarımı yapıldığını belirterek kivi üretimini geliştirmeyi amaçladıklarını belirtti.


Rize Tarım İl Müdürü Adem Çekiç, Rize’nin iklim ve toprak yapısına göre üretim metotları ve alternatif ürünler geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekerek Rize ile son derece uyumlu olan kivi yetiştiriciliğinin geliştirilmesi için çalışma yapacaklarını söyledi.

Çekiç konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Rize’de 55 bin hektar tarım ve 89 bin mera olmak üzere toplam 144 bin hektar arazi var. Bu arazilerin yüzde 92’sinde çay tarımı yapılıyor. Yüzde 4.4’ünde fındık, yüzde 1.22’sinde kivi ve kalan arazilerde ise diğer ürün yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Kivi yetiştiriciliği bizim de üzerinde önemle durduğumuz en önemli yetiştiricilik ürünüdür. Bunun yanı sıra kokulu üzüm yetiştiriciliği ve diğer üzümsü bitkilerde çaydan arta kalan alanlarda ekonomik anlamda az alandan daha yüksek verim elde etmemize yarayacak ürünlerdir. Öyle ki ilimizin kivi üretim kapasitesi yılda 2 bin 150 ton düzeyinde olup, bu üretim miktarıyla ülkemiz sıralamasında ikinci sırada bulunuyoruz. Birinci il olan Yalova’yla aramızda ki üretim farkı 355 ton’dur. Hedefimiz kivi üretiminde en üst sırada yer almaktır” dedi.

Bu amaçla çalışmalara hız verdiklerini kaydeden Çekiç “Çalışmalarımızda topraktaki yüksek asit oranı bizim için önemli sorunlardan bir tanesidir. Bu sorunu; hayvansal gübre kullanımının yaygınlaştırılması, kullanılan gübrelerde düzenlenme ve ilave tarım kireci uygulama çalışmaları ile çözmeyi planlıyoruz. En önemli sorunlarımızın başında gelen Çay bahçelerinin yaşlanmasına karşılık, çelikleme yöntemi ile yeni fidanlar yetiştirilerek bahçelerin yenilenmesi ve verimin artırılmasını planlıyoruz” şeklinde konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2008 Salı 16:53:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?