4
Mayıs
2024
Cumartesi
RİZE

22 ülkeye çay ihraç ediyoruz

Türk çay sektörünün yüzde 65’lik bölümünü elinde bulunduran ÇAYKUR Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere 22 farklı ülkeye kuru çay ihraç ediyor.


Konuyla ilgili açıklama yapan ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, “ÇAYKUR olarak yılda ortalama 3 bin 500 ton kuru çay ihraç ediyoruz. İhraç ettiğimiz kuru çayın yaklaşık bin tonunu Amerika Birleşik Devletleri almaktadır. Kalan kısmı ise 21 farklı ülkeye ihraç edilmektedir.

Dünyada çay üretiminde 5. sıradayız. Buna rağmen Kenya ve Seylan gibi bölgelerde de çay tarımı yoğun bir şekilde yapıldığından Afrika ve Uzak Doğu ülkelerine olan ihracatımız istediğimiz seviyenin altındadır. ÇAYKUR olarak ihracatımızı arttırmaya yönelik tanıtım faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz” dedi.


2008 yılı yaş çay alım sezonunu değerlendiren Yüce, ÇAYKUR olarak bu yıl hedeflediklerini miktarın üzerinde yaş çay alacaklarını belirterek, “Bu yıl 18 Eylül tarihinde yaş çay alımlarını tamamlamayı planlıyoruz. Alımların tamamlandığı bir çok noktadaki fabrikalarımda sezonu kapattık. Alımların tamamlanmaması halinde alımların sürdüğü bölgelerde bulunan fabrikalarımız faaliyete devam edecektir. Bu yıl üreticimizden toplam 613 bin ton yaş çay yaprağı almayı planlamıştık. Bugün itibari ile üreticimizden 620 bin ton yaş çay yaprağı aldık. Sezonun kapanacağı tarihte bu rakam 640 bin tona ulaşabilir” diye konuştu.


Yüce, ayrıca üreticiden alınan 620 bin ton yaş çay yaprağı karşılığında 73 bin ton kuru çay üretildiğini belirterek kuru çay satışlarının belirlenin program dahilinde sürdüğünü söyledi.

İha
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2008 Salı 13:43:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?