4
Mayıs
2024
Cumartesi
RİZE

AKP'li belediyeye 'fırtına' cezası

Valilik Belediye Başkanı AKP’li Yaşar Metin Kesimal’ın da savunmasını istedi. Valilik, ayrıca inceleme için bölgeye 3 kişilik bir uzman heyet gönderdi. Heyetin yapacağı inceleme sonucunda İçişleri Bakanlığı’ndan Belediye Başkanı hakkında soruşturma için izin istenebilecek.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Rize Valisi Kasım Esen, Doğu Karadeniz’in en önemli sorunu olan katı atıkların değerlendirilmesi sorununun Rize’de de yaşandığını belirterek, kentte belediyelerin kendilerinin belirledikleri alanlara gelişigüzel çöp depoladıklarını söyledi.

Bu yönde kendilerinden bir izin talebinin olmadığını ifade eden Esen, “Bu sorunun çözümü için Trabzon ve Rize Belediyeleri bir araya geldi. Bu alanlardan toplanan çöpler Çamburnu mevkiinde depolanacak. Çayeli ile Artvin’in Arhavi ilçeleri arasında kalan ve Çamlıhemşin belediyesinin de aralarında yer aldığı belediyeler için Fındıklı ilçesinde çöp döküm alanı belirlendi. Burasıyla ilgili ÇED raporu süreci devam ediyor. Bu süreç biraz uzayacak. Bu süre sonunda düzenli çöp depolanıp katı atıklar kurulacak tesiste değerlendirilecek” dedi.

MERKEZİ YÖNETİM YAPMALI

Vali Esen, bu tesislerin oluşturulmaması halinde zaman zaman istenmeyen manzaraların oluşacağını belirterek şunları söyledi:

“Kimi zaman belediyelerin, yaptıkları hataları kamufle edebilmek için, ‘bilgisi var’, ‘iznimiz var’ diye açıklamaları oluyor. Bunlar kasten değil çaresizliğin getirdiği bir sonuçtur. Burada doğaya karşı bir suç işleniyor. Doğadaki canlı varlıkların korunmasına yönelik yetkililerin görevlerini yerine getirmemeleri, gerekli tedbirleri almamaları halinde kente ve doğaya karşı suç işleniyor. AB sürecinde Türkiye’nin bu katı atık sorununa daha fazla eğilmesi gerekiyor. Belediye Başkanları daha fazla duyarlı olmak zorundadır. Küçük belediyelerin bu işleri yapabileceklerine dair benim inancım çok yok. Bu sebeple bunun merkezi yönetim tarafından yapılması gerekiyor. Böyle olmazsa, siz çöp haberlerini yapmaya, biz de mazeret uydurmaya devam edeceğiz. Ben bir mazeretin arkasına sığınmak istemiyorum. Bu sadece Çamlıhemşin’in sorunu değil, tüm Doğu Karadeniz belediyelerinin sorunudur. Çamlıhemşin’in turizm alanı olması, burada göz bebeğimiz olan Ayder’in yer alması ile, gözbebeğimize çöp batınca çok acıtıyor.”

BAŞKANIN SAVUNMASI ALINACAK

Vali Esen, “Ben Çevre ve Orman Müdürlüğü ekiplerine Belediye Başkanının savunmasını alın dedim. Bu alana çöp dökmenin 82 Bin YTL cezası var. Belediyenin savunmasına göre cezasını tatbik etmelerini istedim. Ancak burada belediyenin görevini yapmama konusu var. Çamlıhemşin belediyesi ile ilgili 3 kişilik bir heyet oluşturdum. Heyet, zamanında çöp döküm alanları oluşturulmaması ve daha uygun yerlerin araştırılıp araştırılmadığı konularında inceleme yapacak. İçişleri Bakanlığı’na soruşturma için teklif edeceğiz" diye konuştu. Bu arada vadi dışında bir alana çöp dökümü için Çevre ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin bölgede çalışma başlattığı öğrenildi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2008 Salı 15:19:00
Güncelleme :15 Temmuz 2008 Salı 15:26:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?