4
Mayıs
2024
Cumartesi
RİZE

Ayder de elden gitti

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Kaçkar Dağları Milli Parkı içinde yer alan Ayder Yaylası'nın milli park alanı dışında bırakılması için çalışma başlatıldı. Belediyenin gerekçesi "yetki karmaşasının giderilmesi", Çevre ve Orman Müdürlüğü'nünkü ise "korunacak bir doğal güzelliğin kalmaması". İnsan eliyle yavaş yavaş yok edilen Ayder, şimdi bakanların kararını bekliyor.

Çamlıhemşin Belediye Başkanı Yaşar Metin Kesimal, Ayder Yaylası merkezinin belediye mücavir alanı içerisinde olduğunu ifade ederek, "Ayder merkezi belediye sınırları içerisine dahil etmek için çalışmalarımız var" dedi.

Ayder Yaylası'nın tesisleşme anlamında çok gelişmiş olduğunu kaydeden Kesimal, "Bölge turizmine büyük katkı sağlıyor. Fakat, tesisler herhangi bir değişiklik yapmaya kalktığı zaman bir çok kurum ile karşı karşıya kalıyor. Ayder'de milli park, sit ve orman alanı olarak gözüken bir çok nokta var. Bütün bu kurumların onayı gerekiyor. Altyapı ve temizlik işlerini belediyemiz yürütüyor. Fakat, hangi yetkilere sahip olduğu belli değil. Kurumların yetki karmaşası içerisine girmiş. Ayder milli park alanı sınırları dışında bırakılırsa kurumlar arasındaki yetki karmaşası giderilmiş olur" diye konuştu.

"Doğal özelliğini kaybetti"

Rize Çevre ve Orman Müdürü Sabit Kandemir ise Ayder Yaylası'nın doğal özelliğini yapılaşma nedeniyle kaybettiğini söyledi.

Kandemir, Kaçar Dağları Milli Parkı Uzun Devreli Gelişim Planı'nın 2008 haziran ayında tamamlandığını anımsatarak, "Gelişim planında, Ayder'in çirkin yapılaşma, doğal yapının bozulması ve alanda korunacak her hangi bir doğal güzelliğin kalmaması nedeni ile milli park alanı sınırlarından çıkarılmasını Genel Müdürlüğe rapor ettik. Yaklaşık 150 dönümlük betonlaşmanın olduğu Ayder merkezi kapsayan bir alan. Genel Müdürlüğümüzün onayı sonrası Bakanlar Kurulu karar verirse Ayder milli park olmaktan çıkarılacak" dedi.

Kandemir, Bakanlar Kurulu kararı olmadan Ayder'in belediye sınırlarına katılması halinde milli park kurallarının geçerli olacağını, belediyenin burada yatırım ve çalışma yaparken bu kurallara bağlı kalmak zorunda olduğunu sözlerine ekledi.

Ayder Yaylası

Ayder Yaylası Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine 19 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Zengin flora ve faunasının yanı sıra kaplıcası ile ünlenen Ayder'in 50 derece sıcaklıktaki kaplıca suyu, birçok rahatsızlığa şifa olarak kullanılıyor.

Kaçkar Dağları'na tırmanış güzergahında bulunan yayla çevresinde, çengel boynuzlu dağ keçisi, vaşak, ayı, kurt gibi yaban hayvanları, doğal ortamda izlenebiliyor.

Her yıl şenliklerin düzenlendiği Ayder Yaylası'nda konaklama için bin 200 yatak kapasitesi bulunuyor.

cnn
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2008 Pazartesi 21:00:53
Güncelleme :17 Kasım 2008 Pazartesi 21:52:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?