4
Mayıs
2024
Cumartesi
RİZE

Azotlu gübre kullananlar dikkat

Rize Valiliği bomba yapımında kullanılan azotlu gübrelerin Rize’de çay tarımda da kullanılmasından dolayı gübre kullanımını kontrol altına alan bir genelge yayınladı.


Son zamanlardaki terör saldırılarında kullanılan bombaların yüzde 33 üzeri azot içeren maddeden yapılması ve yüzde 33 üzeri azot içeren kimyasal gübrenin Rize’de çay tarımında kullanılması Rize Valiliği’nin bir takım tedbirler almasına neden oldu.

Rize Valiliği konuyla ilgili azot içerikli gübrelerin kontrolünün sağlanmasını kapsayan bir genelge yayınladı. Konuyla ilgili Rize Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Terör örgütlerince kullanılan bomba yüklü araçlarda, bomba yapımında kullanılma ihtimali olan yüzde 26 kalsiyum amonyum nitrat, yüzde 33 ve üzeri azot ihtiva eden amonyum, potasyum ve sodyum nitrat gübrelerinin kullanılması, aynı gübrelerin yörede çay tarımında kullanılıyor olması nedeniyle bu gübrelerin satışı, nakli ve stoklanmasında güvenlik önlemleri alınacaktır. Buna göre, gübre satışı yapan bayiler yüzde 33 ve üzeri azot ihtiva eden gübre sattıkları şahıslar hakkında ad, soyad, vatandaşlık numarası ve benzeri bilgiler içeren ayrı bir kayıt tutacak. Tutulan kayıtlar ay sonunda Tarım Müdürlüğü ile polis ve jandarmaya bildirilecek. Getirilen önlemler kapsamında, güvenlik güçleri gübre satışı yapan şahsıların GBT kayıtlarını inceleyecek. Gübre satışı yapan bayiler, gübreleri kullananlarla ilgili şüpheli bir durum tespit ettiklerinde durumu hemen güvenlik güçlerine bildirecek. Gübrelerin bayilere nakli sırasında yol kontrol belgesi düzenlenecek. Teslim tarih saatleri düzenli olarak kayıt altına alınacak. Genelge hükümlerine uymayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır” denildi.

iha
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 17:33:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?