4
Mayıs
2024
Cumartesi
RİZE

Balık aynı dere aynı ceza farklı

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi sınırlarında bulunan ve Karkar Dağları Milli Parkı sınırını belirleyen Palovit Deresi'nde balık avı yasağını ihlal edenler, oltayı attığı yakaya göre farklı para cezasına çarptırılıyor.

Derenin sağ tarafı milli park olduğu için, bu yakadan balık avlayanlara bin 200 YTL, av yasağının olduğu dönemde derenin sol tarafından olta atanlara ise 633 YTL para cezası uygulanıyor. Ayrıca, sol yakadan balık tutanlara uygulanan ceza, avlanan balık miktarına göre artabiliyor.

Rize Çevre ve Orman Müdürü Sabit Kandemir, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Kaçkar Dağları Milli Parkı sınırının 1994 yılında çizildiğini, sınırın dere olarak belirlenmesinin yasal işlemlerde bazı farklılıklar ortaya çıkardığını ifade etti. Kandemir, ''Palovit Şelalesi'ne giderken, derenin sağ tarafı milli park, sol tarafı değil. Meydanköy-Çatköy arasındaki dere de aynı şekilde milli park sınırını belirlenmiştir. Uygulamadaki farklılık bundan kaynaklanmaktadır'' diye konuştu.

Kandemir, Kaçkar Dağları Milli Parkı alanında bulunan derelerde balık avlamanın yasak olduğunu, bu alanın dışındaki derelerde ise 1 Haziran-31 Eylül tarihleri arasında, sportif amaçlı balık avı yapılabildiğini belirterek, şöyle devam etti:

''Bu nedenle, Palovit Deresi'nin, ava kapalı olan sağ tarafından balık avlayanlara bin 200 YTL, av yasağı döneminde sol tarafından olta atanlara 633 YTL para cezası uygulanır. 2008 yılında kaçak balık avladıkları gerekçesiyle 70 kişiye para cezası uygulandı. Bunlardan 30'a yakın kişiye bin 200 YTL, 40 civarındaki kişiye de 633 YTL para cezası kesildi. Ceza uygulamalarında böyle bir sorunla karşılaştık. Vatandaşların çoğu, derenin iki yakasındaki farklı para cezası uygulamasını anlamakta güçlük çekiyor.''



-SORUNLARI GİDERİLMESİ İÇİN RAPOR HAZIRLANDI-


Sabit Kandemir, milli park alanındaki sorunların en aza indirilmesi için rapor hazırladıklarını ifade ederek, şunları söyledi.

''Palovit Vadisi'ndeki avlanma sorununu, diğer alanı 'Tabiat Koruma Alanı' ilan ederek gidereceğiz. Kaçkar Dağları Milli Parkı'nda yapılması gereken yeni düzenlemeler ile ilgili rapor hazırlayarak Milli Parklar Genel Müdürlüğüne sunduk. Cimil'de bulunan en büyük kaynak değerlerimizden bir tanesi olan 'Yedi Göller' milli park alanı içerisine alınmamış. Raporlarımızda bunları belirttik. Bunların üzerinde çalışıyoruz. Yedi Göller'i de koruma altına almak istiyoruz.''

AA
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2008 Çarşamba 10:47:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?