4
Mayıs
2024
Cumartesi
RİZE

Çay alım bedelleri ödenecek

Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce, Avrupa ülkelerine yapılan ihracatta Dolar yerine Euro kullanılması kararı aldıklarını belirterek bu şekilde kur farkı sebebiyle ortaya çıkan kayıpların asgariye indirilmesini hedeflediklerini söyledi.


Bütün dünyayı etkisi altına alan küresel mali krizin etkilerini her alanda gösterdiğini anlatan Ekrem Yüce, Çaykur olarak yaşanan krizden en az etkilenmenin yollarını araştırdıklarını ve bu doğrultuda bazı kararlar aldıklarını anlattı. Avrupa ülkeleriyle yapılan ticarette Dolar yerine Euro kullanılması yönünde karar aldıklarını belirten Yüce, bu şekilde kur farkı sebebiyle oluşan dalgalanma ve ortaya çıkan kayıpları asgariye indirmeyi hedeflediklerini söyledi.


Kurum olarak bu krizi en hafif şekilde atlatacaklarını umut ettiğini anlatan Yüce, şöyle konuştu: "Hamama girdiğiniz zaman bünyenizdeki yağ oranına göre terlersiniz. Hiç terlememeniz mümkün değil. Ama bu etkiyi izale etmek ve asgariye indirmek mümkün. Biz de bu etkilerden kurtulmanın formüllerini aradık. Bizi en çok etkileyen durum Dolar karşılığında yaptığımız kuru çay ihracatı oldu. Doların işlem gördüğü ülkelerde ciddi sallantılar oldu. Dolar ile Euro arasında kur farkından dolayı Euro ile işlem yapan ülkelerde ciddi kayıplar yaşandı."


Avrupa ülkelerindeki müşteriler bu şartlarda ticaret yapmanın zor olduğunu dile getirince yeni önlemler almak zorunda kaldıklarını anlatan Yüce, "Bu sebeple Avrupa ülkelerine yaptığımız ihracatta Dolar yerine Euro kullanma kararı aldık. Euro ile işlem yaparak Avrupa'daki müşterilerimizin uğradıkları kayıpları önlemiş olduk" ifadelerini kullandı.


YAŞ ÇAY ALIM BEDELLERİ YIL SONUNA KADAR ÖDENECEK
Yaş çay ödemeleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Yüce, 2008 yılı sonuna kadar yaş çay alım bedellerinin tamamının ödenmesini planladıklarını söyledi. Bu yıl üreticiden 650 bin ton yaş çay yaprağı aldıklarını ve bunun karşılığında tahakkuk eden 479 milyon YTL'nin 260 milyon YTL'sinin ödendiğini anlatan Yüce, kalan 219 milyon YTL'nin de yıl sonuna kadar ödeneceğini ifade etti.


ÇAYKUR'UN ÇALIŞANINA BORCU YOK
Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce, kurumun bütün işletme giderlerinin ödendiğini ve işçisine tek kuruş borcu bulunmadığını belirterek şöyle konuştu: "17 milyon YTL'lik 2008 yılı yaş çay nakliye bedellerinin tamamı ödendi. Yaş çay yükleme bedelleri 10 milyon YTL, akaryakıt gideri 52 milyon YTL, taş kömürü gideri 18 milyon YTL, malzeme gideri 45 milyon YTL, işçilik gideri 185 milyon YTL, işçi ikramiyeleri 28 milyon YTL, kıdem tazminatları 17 milyon YTL, memur ücretleri 33 milyon YTL, KDV 23 milyon YTL, elektrik su giderleri 15 milyon YTL olarak tahakkuk etti ve bunların tamamı ödendi."


13 Kasım 2008 tarihi itibariyle almış oldukları 650 bin ton yaş çayla birlikte bütün işletme giderlerini ödediklerini anlatan Yüce, "Sadece hammaddeden dolayı üreticimize 219 milyon YTL borcumuz bulunuyor. Bu borç da yıl sonuna kadar ödenmiş olacak" dedi.


Yüce, 2009 yılına borçsuz ve kasalarında mal karşılığı 600 milyon YTL ile gireceklerini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Çaykur olarak 2008 yılı içerisinde 85 bin ton kuru çay satışı gerçekleştirdik. Hedefimiz yıl sonuna kadar 115 bin ton kuru çay satışı gerçekleştirmeyi planlıyoruz. 2009 yılına Çaykur asgari mal karşılığı kasasında 600 milyon YTL'ye yakın para ile girmiş olacak."

İHA
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2008 Cuma 12:40:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
burakyıldız IP: 78.182.159.xxx Tarih : 18.11.2008 20:03:13

bu habere cok sewındım allah razı olsun ekrem yuce