4
Mayıs
2024
Cumartesi
RİZE

Çayda organik üretim başlıyor

Organik çay üretimi için gerekli alp yapı çalışmalarını tamamlayan ÇAYKUR, ilk organik üretimini 2009 yılı içerisinde gerçekleştirecek.
Organik çay üretimi için 2007 yılında çalışmalara başlayan ÇAYKUR aynı yıl Rize’nin Hemşin ilçesinde yapımına başlanılan günlük 100 ton işleme kapasiteli Organik Çay Fabrikası’nı tamamlayarak üretime hazır hale getirdi. Rize’de yüksek rakımlı, kimyasal ilaç kullanılmamış, sanayi tesisi bulunmayan ve ekolojik yapısı bozulmamış alanlar araştırılarak Artvin’in Borçka ilçesi ve Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan 926 dekar arazide organik çay tarımı yapılabileceği tespit edildi. ÇAYKUR tarafından bu bölgelerde üretim yapan 353 gönüllü üretici ile organik çay üretmeleri konusunda protokol imzalandı. Bu üreticiler ÇAYKUR tarafından organik üretim konusunda bilgilendirildi. 353 organik çay üreticisini kapsayan “Organik Ürün Kontrol ve Sertifikasyon” işlemleri tamamlanarak bu üreticilere sertifikaları verildi.


Konuyla ilgili açıklama yapan ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, 2009 yılında ilk organik çay üretimini gerçekleştireceklerini belirterek, “Organik çay üretiminde ve dış piyasada Türkiye olarak biz yerimizi alacağız. Bu konuda gerekli çalışmalar tamamlanmak üzeredir” dedi. Dünya piyasalarında 1 kilogram organik çayın 30 ila 80 dolardan satışa sunulduğunu belirten Yüce, organik çaya dönüşün hızla devam edeceğini vurguladı.

İha
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2008 Perşembe 17:37:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?