4
Mayıs
2024
Cumartesi
RİZE

Çengel boynuzlu dağ keçileri

Dünyada sadece Doğu Karadeniz Bölgesi'nde görülen çengel boynuzlu dağ keçileri, Avrupa Birliği Projesi ile koruma altına alınıyor.


Dünyada 16 farklı keçi ırkından biri olan ve sadece Doğu Karadeniz Bölgesi'nde görülebilen çengel boynuzlu dağ keçileri Avrupa Birliği projesi ile bilinçsiz avcılardan korunacak. 'DOKAP- TR90 Çengel Boynuzlu Dağ Keçisini Koruma, Halkı Bilinçlendirme Projesi' kapsamında ilk olarak Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki çengel boynuzlu dağ keçisi envanteri çıkarılacak. Ardından bölge halkı bu keçi türü hakkında bilgilendirilerek kaçak avcıların bu keçileri avlaması önlenecek.


Kaçkar Dağları Milli Parkı Sorumlu Mühendisi ve Proje Envanter Sorumlusu Müjdat Akkurt, dünyada sadece Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisinde görülebilen bu keçi türünün korunması gerektiğini söyledi. Dünyadaki 16 farklı türden bir tanesi olan çengel boynuzlu dağ keçisinin sadece Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yaşadığını anlatan Akkurt, şöyle konuştu: "Sayıları her geçen gün azalmakta olan bu keçileri koruyabilmek için Avrupa Birliği desteği ile bir projeyi hayata geçiriyoruz. İlk olarak bölgede bir envanter çalışması yaptık. Bu keçilerin izinli olarak avlanabilmesi için 100 hektar alanda 4 tane bulunması gerekirken 100 hektarda 5 tane bulunduğunu tespit ettik. Bölgemizde 700-800 civarında çengel boynuzlu dağ keçisi olduğunu tahmin ediyoruz."


Müjdat Akkurt, bilinçsiz ve kaçak avlanma ile bu keçi türünün tehlike altına girdiğini söyledi. Kaçak avcıların yılda 50-60 keçiyi avladığını tahmin ettiklerini belirten Akkurt, şöyle konuştu: "Yaptığımız bir kontrolde 27 adet keçi bacağı bulduk. Kaçak avcılar avladıkları bu keçileri, avladıkları yerde keserek kavurma yapmış. Yasal olarak 2007 yılı içerisinde bölgemizde 6 keçi avlanmasına izin verilmişti ancak 5 keçi avlandı. Bu yıl ise 9 keçi avlanmasına izin veriliyor. Bu keçilerden 6 tanesini yabancı,
iki tanesini Rizeli ve kalan bir tanesini Türk bir avcının avlamasına izin verilecek. Bu avcılar ise açık artırma yolu ile avlanma hakkı kazanacak"


Akkurt, bir avcının yasal yollarla keçi avlayabilmesi için ortalama 10 bin YTL ödemesi gerektiğini belirterek Milli Park sahası içerisinde yasak avlanmanın cezasının ise 17 bin YTL olduğunu hatırlattı. Akkurt, 2008 yılının ilk altı ayında av kurallarına uymayan 5 kişiyi de cezalandırdıklarını sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2008 Salı 16:35:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sasd IP: 95.5.4.xxx Tarih : 13.09.2011 16:16:56

ABD tarafından koruma alştına alınıyor bizim dağlarımızda yetişiyr onlar gelip avlıyor nasıl iştir bu sonra neden kaçak avlandınız!!! rezillik başka birşey değil.