4
Mayıs
2024
Cumartesi
RİZE

Çevrecileri sevindiren karar

Karadenizli çevreciler, doğal hayata zarar vereceği gerekçesiyle dava yağmuruna tuttukları hidroelektrik santrallarına (HES) karşı ilk hukuki başarılarını kazandı

Rize İdare Mahkemesi, Rize Fındıklı ve Artvin Şavşat ilçelerindeki iki HES’e karşı açılan davada “yürütmeyi durdurma” kararı verdi.

Bilirkişi raporu beklenmedi
Mahkemenin, bugüne kadar yaygın kararların aksine, bilirkişi raporu beklenmeden verdiği yürütmeyi durdurma kararı, çevreciler ve mücadeleye destek veren halk tarafından sevinçle karşılandı.

Artvin, Trabzon, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon ve Rize’de 400’den fazla HES projesi hazırlanırken, 40’tan fazlasının inşaatı başlamış durumda. HES’lerin, hem doğal dengeye, hem de bölgedeki tarım faaliyetlerine öldürücü darbe vuracağını belirten Karadenizliler, çeşitli platformlar oluşturarak çok sayıda dava açtılar.

Karadenizlileri umutlandıran ilk karar Rize İdare Mahkemesi’nden geldi. Mahkeme, Artvin Şavşat ilçesi Meydancık beldesi sınırları içinde EBARA Elektrik Üretim AŞ tarafından Papart Deresi’ne yapımı planlanan Cüneyt Regülatörleri ve HES projesine dair verilen ÇED raporunun iptali istemiyle açılan davada “yürütmeyi durdurma” kararı verdi. Mahkeme kararında, Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan verilen ÇED raporuna ilişkin tutanakların ve diğer belgelerin istenmesine karar verdi.
Mahkeme ayrıca, davalı konumundaki bakanlığın savunmasının alınması sonrası yeni bir ara karar alınana kadar yürütmenin durdurulmasına hükmetti.

Rize İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararında şu gerekçeyi dayanak gösterdi: “Dava konusu uyuşmazlığın özelliği, çevreye etkileri ve projenin kapsamı dikkate alındığında telafisi güç ve imkânsız zararların oluşmasını önlemek amacıyla mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırıldıktan sonra yeni bir karar verilinceye kadar yürütmenin durdurulmasına karar verildi.”

Milliyet
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2008 Pazartesi 11:31:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?