4
Mayıs
2024
Cumartesi
RİZE

Cumhuriyet Bayramı kutlamaları

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Rize’de düzenlenen etkinliklerle kutlandı.


Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen etkinliklerde Rize Valisi Kasım Esen, Rize Jandarma Komutanı Albay Erol Çelik ve Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı öğrencilerin, askerlerin ve halkın bayramını kutladı.

Törende konuşan Vali Kasım Esen, laik Cumhuriyeti kaportası ve motoru bozuk imparatorluk sisteminin yerine alan ulus devlet projesi olarak niteleyerek, “Bugünün gençleri, ulusal egemenliğe dayanan, tam bağımsız Türkiye Cumhuriyetinin temellerini Amasya genelgesinde, Erzurum ve Sivas Kongreleri’nde aramalıdır.

Cumhuriyet tarihin en eski milletlerinden birinin ateşten geçerek, kan içinde, bir daha uyumamak, benliğini unutmamak, kandırılmamak, sömürülmemek, ezilmemek, ölmemek üzere çığlık çığlığa dirilişin destanıdır. Demokratik laik cumhuriyet, kaportası ve motoru bozuk imparatorluk sistemi yerine ulus devlet projesinin adıdır” dedi.


Türk milletinin birliğini bozmaya yönelik faaliyetlerin amacına ulaşamayacağını belirten Vali Esen “Bugün topraklarımızda terörü kanla besleyenler güçlü bir ordunun, istikrarlı bir yönetimin, demokratik bir anlayışın, sağlam bir güvenlik teşkilatının varlığı karşısında vatanımızın bölünmeyeceğinin farkındadırlar. Ancak düşüncemizi sarsacak, duygularımızı parçalayacak, beynimizi kemirecek bölünme korkusuyla bizi başkalarının piyonu haline getirmek istiyorlar. Ülkemizin kanını emen vampirlere bunun için destek veriyorlar. Binlerce yıldır birlikte yaşayan insanlarımızın arasını terör belası, fitne ve fesat deryası ile ayırmak istiyorlar. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘Türk milletinin geleceğini milletin azim ve kararı dışında başka güçlerde aramak beyhude bir çabadır’” diye konuştu. Vali Kasım Esen’in konuşması bir işitme engelliler uzmanı tarafından işaret diline çevrildi.


Törende Kaçkar Dağcılık ve Rafting Kulübü’ne üye sporcular Şeyh Camisi’nin iki minaresinin arasına Türk Bayrağı astı. Dağcıların nefes kesen bu gösterisi yoğun alkış aldı. Günün anlam ve önemiyle ilgili şiir ve kompozisyonların okunduğu tören halk oyunları gösterisi ile devam ederken resmi geçit töreni ile son buldu.

İha
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2008 Çarşamba 13:50:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?