4
Mayıs
2024
Cumartesi
RİZE

Datvi için dernek kurdu

Ünlü fotoğraf sanatçısı Cemal Gülas, elinden alınarak Bursa Karacabey Ayı Rehabilitasyon Merkezi'ne hapsedilen yavru ayı Datvi'yi Kaçkar Dağları'ndaki doğal yaşam alanına geri döndürmek için 'Vahşi Hayatı Koruma Derneği' isimli bir dernek kurdu.

İki yaşın altındaki ayıların Kaçkar Dağları'ndaki doğal yaşam alanlarında rehabilite edilebilmesi için Cemal Gülas tarafından kurulan Vahşi Hayatı Koruma Derneği ilk kongresini bugün Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde yaptı.

Gülas, yaptığı açıklamada, bir ayı yavrusunun ateşlediği fitil ile yaban hayatı adına bölgede yapılabilecekleri gördüklerini belirterek, "Ülkemizde değişen şartlar ve insan doğa ilişkilerinin zorlanması sonucunda birçok vahşi hayvan yavrusu insan eline geçmekte ve daha sonra bu yavrular ya trajik bir şekilde hayatlarını sürdürmekte ya da kısa sürede ölmektedir. Doğal zenginliklerin dünyada eşi olmayan Anadolu, doğadan koparılan hayvanlar için rehabilitasyon ve doğaya yeniden kazandırma merkezinden yoksun. Bu ihtiyacı karşılamak amacıyla yürüttüğümüz çalışma kapsamında Kaçkar Dağları'nda yerleşim yerinden uzak 145 kilometrekare alanı kapsayan bir saha oluşturuldu" dedi.

Bu sahada doğadan koparılan vahşi hayvan yavruları rehabilite edilerek yeniden doğaya salınacağını anlatan Gülas, Kaçkar Dağları'nda belirledikleri sahaya Bursa Karacabey'de doğal hayattan kopuk sınırlı bir sahada yaşamaya zorlanan iki yaşın altındaki ayıların getirilmesi hedefleniyor.

Bu ayılar yerleşim yerinden uzak sahada belli birkaç noktada yemlenerek yiyeceğinin kalanını doğadan sağlamasına yönlendirileceğini anlatan Gülas, şöyle konuştu: "Böylece vahşi ortama doğru kontrollü bir alışkanlık edinmeleri sağlanmaya çalışılacak. Uzun vadede ise karaca, sülün gibi vahşi hayvanlar için ayrı çalışmalar yapacağız. Bu konuda Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile iş birliği içerisinde çalışıyoruz."

Vahşi Hayatı Koruma Derneği yönetim kurulu: "Sedat Savaş, Ömer Gülas, Seçil İkiz, Cemal Gülas, Ekrem Bal, Ahmet Güner, Turan Güner, Erdoğan Haşimoğlu, Feridun Altay, Ömer Akçam, Göktürk Fırat, Manolya Veziroğlu, Muhammed Kaçar, Akif Hacaloğlu, Refah Veziroğlu, Musa Gülas ve Osman Ocaklı."

.
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2008 Salı 17:50:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?