4
Mayıs
2024
Cumartesi
RİZE

Doğu Karadeniz'de ihracat arttı

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği’nin (DKİB) yetki alanına giren 3 ilden bu yılın ilk ayında yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 53 oranında artış gösterdiği kaydedildi.

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan tarafından yapılan yazılı açıklamada, birliğin yetki alanında bulunan Trabzon, Rize ve Artvin illerinden geride kalan Ocak ayında toplam 108 milyon 129 bin 51 dolar tutarında ihracat yapıldığı belirtilerek bu ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 53 oranında artış gösterdiği belirtildi.

Geçen yıl Ocak ayında 70 milyon 556 bin 715 dolarlık ihracatın yapıldığını hatırlatan Gürdoğan, yaşanan artışın geçen yıl Ocak ayının ilk haftasının bayram ve yılbaşı tatiline denk gelmesi dolayısıyla ihracat sevkıyatlarının durmasından kaynaklandığı ifade etti.

Bölgeden gerçekleştiren ihracatın ürün sıralamasında ise 54 milyon 964 bin 710 dolarla fındık ve mamullerinin yine ilk sırada yer aldığını vurgulayan Gürdoğan, bunu 14 milyon 188 bin 83 dolarla madencilik ürünlerinin, 13 milyon 652 bin 631 dolarla da yaş sebze ve meyve ürünlerinin takip ettiğini kaydetti.

Ocak ayında bölgeden toplam 42 değişik ülkeye ihracat yapıldığını belirten Gürdoğan açıklamasını şöyle sürdürdü: “En çok ihracat yapılan ülke grubu sıralamasında AB ülkeleri birinci sırada, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri ise ikinci sırada yer almaktadır. Ülke sıralamasında ise en fazla ihracat yapılan 5 ülke sırasıyla Belçika, Rusya Federasyonu, Avustralya, Almanya ve Finlandiya olmuştur. Norveç ve polonya’ya yapılan ihracatta da belirgin artışlar yaşanmıştır.”

Rusya Federasyonu’nda 2014 yılında yapılacak olan Kış Olimpiyatları için alt yapı hazırlıklarına başlanması dolayısıyla bu ülkedeki Türk müteahhitlerinin çalışmalarını hızlandırdığını kaydeden Gürdoğan, bu bölgeye önemli miktarda çimento sevkıyatı yapıldığını ve çimento toprak ürünleri sevkıyatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 bin 21 oranında bir artış gösterdiğini ifade etti. Gürdoğan, bu artış oranının 2008 yılı boyunca devam etmesini beklediklerini de belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2008 Pazartesi 15:39:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?