4
Mayıs
2024
Cumartesi
RİZE

Güneysu'ya HES torpili yok

Valilik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın memleketi Rize’nin Güneysu ilçesinde yapılması planlanan hidroelektrik santralı (HES) inşaatlarının ‘iptal edildiği’ yolundaki iddiayı yalanlandı. Rize Valiliği’nden yapılan resmi açıklamada, “Valiliğimize Güneysu ’da HES’lerin hidroelektrik santralların iptal edildiğine dair resmi yazı intikal etmemiştir” denildi.

İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi, İkizdere Vadisi’nde bir dizi hidroelektrik santral kurulmasına karşı vatandaşı bilgilendirmek için yapılan toplantıda, ‘Başbakan’ın memleketi Güneysu’da santral inşaatlarnın iptal edildiğini öne sürmüştü. Ekşi, şöyle konuşmuştu:
“Güneysu Belediye Başkanı Ahmet Minder ile Rize ’de yaptığımız bir toplantıda sevinerek bize bir gerçeği ifade etti. İlçeye yapılacak HES projelerinin yüklenici firma ile yapılan karşılıklı görüşmeler sonucu iptal edildiğini söyledi. Biz de sevindik. ‘Nasıl becerdiniz? ’ diye sorunca, ‘Damat firması olduğunu öğrendik, ikili ilişkilerle hallettik ’ dedi. Güneysu’da Başbakan var, onlar problemlerini halletti, diğer ilçeler ne olacak? Diğer ilçeler bu yıkım ve doğa katliamı ile mi yaşayacak? İnşallah Güneysu’nun yaşadığı bu bayram sevincini biz de yaşarız.”

Ekşi’nin bu açıklamaları üzerine Rize Valilik önceki gün şu açıklamayı yaptı:
“Valiliğimize Güneysu’da HES’lerin iptal edildiğine dair resmi bir yazı intikal etmemiştir. Şu an Güneysu’da iki hidroeletrik santral işaatı başlamıştır. Güneysu, Çaykent, Muradiye gibi bazı belediyelerin kanalizasyon ve arıtma tesislerinin santralları yapacak şirketler tarafından inşa edilmesi gerektiğine dair talepler vardır. Anlaşmazlıklar genelde bu talepler üzerindedir.”

Güneysu İlçesi Belediye Başkanı AKP’li Ahmet Minder ise sadece bazı çekinceleri olduğunu anlattı: “Güneysu’da yapılan HES santralleri iptal edilmedi. Sadece Adacami HES ile ilgili çekincelerimizi ilgili firmaya ve Çevre Bakanlığı’na aktardık. Yapılacak HES inşaatı sonrası derede su miktarı azalacak. Böyle olunca dereye bırakılan çeşitli atık sular yüzeyde birikecek ve çevre kirliliğine neden olacak. Biz ilgili firmaya bu yöndeki endişelerimizi ilettik. Belediye olarak Güneysu Vadisi boyunca ilçeden denize uzayan bir kanalizasyon şebekesi projesi planlıyoruz. Bu büyük projeye onların da destek olmasını istedik. Projenin yapılması halinde ortada hiçbir sorun kalmayacak. Projemize destek olacaklarını belirttiler.”

Çalık Enerji yapacak

Güneysu’ya yapılacak Adacami HES projesinin Çalık Enerji tarafından inşa edileceği belirtildi. 32 MW kurulu gücünde Adacami hidroelektrik santralının yıllık 128 milyon KW saat elektrik enerjisi üreteceği, ÇED sürecinin tamamlandığı ve kamulaştırma işlemlerinin sürdüğü öğrenildi.

Radikal
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2008 Çarşamba 16:19:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?