4
Mayıs
2024
Cumartesi
RİZE

Gürses İpsiz Recep'in torunu çıktı

Ergenekon Soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve daha sonra tutuklanarak cezaevine gönderilen Doç.Dr. Emin Gürses, Rizeli halk kahramanı İpsiz Recep'in torunu çıktı.

Ümraniye'de bir gecekonduda ele geçirilen patlayıcılarla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınanlar arasında bulunan Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi, İstihbarat ve Psikolojik Savaş Uzmanı Doç.Dr. Emin Gürses, daha sonra tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Doç.Dr. Gürses'in, Kurtuluş Savaşı yıllarında Kuva-yı Milliye hizmetinde çalışmış Rizeli halk kahramanı İpsiz Recep'in torunu olduğu ortaya çıktı. Doç.Dr. Gürses'in, İpsiz Recep ile yakınlığının üç kuşak öncesine dayandığı belirtilirken, bu akrabalık Rize Nüfus Müdürlüğü kayıtlarında da kanıtlandı.

İpsiz Recep için Rize'de yapılan bir anma törenine katılan Doç.Dr. Emin Gürses, yaptığı bir konuşmada İpsiz Recep'in büyük dedesi olduğunu söylemişti.

İPSİZ RECEP KİMDİR?
İpsiz Recep, Kurtuluş Savaşı yıllarında balıkçı tekneleriyle Kuva-yı Milliye'ye asker ve silah taşımış bir halk kahramanıdır. Kendi oluşturduğu bir gurup ile düşmana karşı savaşmış ve birçok başarı elde etmiştir. Vatana olan hizmetleri karşılığı Atatürk tarafından parayla ödüllendirilmek istense de bu parayı kabul etmemiştir.

Sakarya'da bir anıtı bulunan Recep Reis ve silah arkadaşları, doğum yeri Rize'de de halk tarafından unutulmamış ve ismi ve anıları ölümünden sonra da yaşatılmıştır. İpsiz Recep, Kurtuluş Savaşı'ndan sonra görevini yapmış bir kahraman olarak silahını duvara asmış ve yaptıklarından söz etmeyerek köşesine çekilmiştir. Geçmişi hatırlatanlara ise "Biz işimizi tamamladık efendiler. Savaşta dik duran başımızı siyasette eğmeyiz. Tilkinin bu pazarda işi yoktur" diye cevap vermiştir. İpsiz Recep, yakalandığı tifo hastalığından hayatını kaybetmiştir.

iha
Yayın Tarihi : 5 Mart 2008 Çarşamba 14:49:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?