4
Mayıs
2024
Cumartesi
RİZE

Hidroelektrik Santrali'nde inceleme

Devlet Bakanı Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Rize'nin İkizdere ilçesinde Hidroelektrik Santrali (HES) inşaatında incelemelerde bulundu. 

Bir dizi incelemelerde bulunmak üzere Rize'ye gelen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Rize'nin İkizdere ilçesinde yapımı devam etmekte olan Hidroelektrik Santralleri'nde incelemelerde bulundular. Cevizlik HES Santrali incelemesi sırasında İkizdere Dernekler Birliği Başkanı Kadem Ekşi, bakanların yanına gelerek, HES'lerin faaliyete geçmesi halinde dere suyunun azalacağı ve bölgenin çölleşeceğini belirterek tepkisini dile getirdi. Bakan Veysel Eroğlu, Ekşi'nin tepkisi üzerine yapılan santrallerin dere suyunu yutmayacağını belirterek, "Bu santraller suyu yutmuyor. Su hem yer altından akıyor hem yer üstünden akıyor. Yer altındaki su tekrar yer yüzüne çıkıyor. Suyu yutmuyor yani. Burada elde edilen enerjiyi merak etmeyin. Rize'ye, Trabzon'a vereceğiz. Başka yerde elektrik kesilirse burada ampuller sürekli yanacak" dedi. 

Bakan Veysel Eroğlu, yapılan santrallerin dere taşkınlarını da önleyeceğini ifade ederek "Biz bu derelerimizde fazla suyun olmasını istemiyoruz. Ben daha iki sene önce burada derelerin yol açtığı felaketi gördüm. Burada vatandaşlarımız bizden tahkimatları biran önce yapmamızı istediler. Nehrin aşağısında yollar tamamen tahrip olmuştu. Yollara giremedik" diye konuştu. 

Kadem Ekşi ise bunun üzerine bölgenin çölleşmesinden endişe ettiklerini yineleyerek, "İkizdere'de havza planlaması olmadan bu tesisler faaliyete sokuluyor. Bizim endişemiz üniversiteler tarafından burada yapılan araştırmalarda bilim adamlarımız diyorlar ki 'bu santraller ile bölgenin ekolojik dengesi yok olacak' Beş on sene sonra çölleşme başlayacak" şeklinde konuştu. 

Ekşi'nin ısrarı üzerine söze karışan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu ise "Ya hemşerim öyle şeyler söylüyorsunuz ki bunlar yapıldığı zaman sanki ortalık çöl olacak" deyince Ekşi, tepki göstererek, "Ben Jeofizik Derneği Başkanıyım. Ben enerjiye karşı olamam. Böyle bir şeyi de savunmam" şeklinde kendisini savundu. Bunun üzerine Bakan Eroğlu ise "Peki Rize'nin enerjisini nereden vereceğiz o zaman. Şu anda sadece Rize'de 5 milyar kilowat enerji harcanıyor. Rize'nin o zaman ihtiyacını nereden temin edeceğiz" dedi. 

Başbakan Yarımcısı Hayati Yazıcı, santrallerle ilgili endişeleri yerinde gözlemek ve varsa aksaklıkları gidermek için bölgede olduklarını belirterek, "Şikayetleriniz havza planlamasıyla ilgilidir. Bizde bunun için buradayız. Buradaki sıkıntıları çözeceğiz" diyerek tartışmayı noktaladı. Bakanlar daha sonra Cuma Namazı'nı İkizdere ilçesinde kılarak incelemelerine devam ettiler.

...
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2008 Cuma 16:55:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?