4
Mayıs
2024
Cumartesi
RİZE

İsim tartışması büyüyor

Rize Valisi Kasım Esen ile ailelerinin adına bir fen lisesi yapılmak üzere hazineye arazilerini bağışlayan Topaloğlu Ailesi arasında yaşanan isim tartışması büyüyor.

Rize'de geçen hafta Topaloğlu Ailesi tarafından hazineye bağışlanan 14 bin metrekare arazi üzerinde Fen Lisesi yapılmak üzere Rize Valiliği ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği arasında bir protokol imzalanmıştı.

Protokol imza töreninde yapılacak okula TOBB'un isminin verileceğini duyan aile bireyleri, yapılacak okula kendi isimlerinin verilmesi şartı ile arazilerini bağışladıklarını hatırlatarak aksi halde haklarını helal etmeyeceklerini söylemişlerdi. Bunun üzerine Rize Valisi Kasım Esen ile aile bireyleri arasında isim tartışması yaşanmıştı.

Rize Valisi Kasım Esen tarafından bugün konuyla ilgili basın bürolarına bir bülten gönderildi. Bültende 05 Ocak 2007 tarihinde aile ile Rize Özel İdare Müdürlüğü arasında imzalanan bir protokole yer verildi. Protokolde ailenin arazilerini bağışlamaları karşılığında yapılacak okula aile isminin verilmesi yönünde bir madde bulunmadığı belirtildi.

Topaloğlu Derneği Başkanı Ali Toptan ise Rize Valisi Kasım Esen tarafından basına dağıtılan belge ile birlikte ortaya atılan iddialara yine belgelerle cevap verdi. Toptan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, arazinin fen lisesi yapılmak üzere devlete bağışlanmasına karar verdiklerini belirterek şöyle konuştu: "Bu nedenle Rize Valiliği başkanlığında Özel İdare Müdürlüğü ile bir protokol yaptık. Bize şifaen yapılacak okula 'Topaloğlu Fen Lisesi' isminin verileceği sözü verilmişti. Ancak okul yapılabilmesi için Özel İdare Müdürlüğü ile yapılan protokolün geçerli olmayacağı, arazinin hazineye devredilmesi gerektiği belirtildi. Bu nedenle basına da verilen protokolün hiçbir hükmü kalmadı."

Basına gönderilen üzerinde oynanmış belge ile kamuoyunun yanıltılmak istendiğini anlatan Ali Toptan, sözlerini şöyle tamamladı: "Daha sonra arazimizi hazineye devretmek için Maliye Bakanlığı ile yazışmalarımız oldu. Yapılan yazışmalarda arazimize yapılacak okula ailemizin isminin verilmesi şartı ile bağışlayacağımızı belirttik. Maliye Bakanlığı tarafından bize gönderilen cevapta bu şartımızın kabul edildiği tarafımıza bildirildi. Tüm yazışmaların belgeleri mevcut. Biz Topaloğlu Ailesi olarak bize sözlü ve yazılı verilen sözün tutulmasını istiyoruz."

.
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2008 Salı 18:02:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?