4
Mayıs
2024
Cumartesi
RİZE

Karaca kurtarma operasyonu

Rize'de, mahsur kaldığı dere kenarında boğulma tehlikesi geçiren bir karaca, iki dağcı tarafından güçlükle kurtarıldı.


İkizdere ilçesinde vatandaşlar derenin karşı tarafında kaya oyuğu içerisinde mahsur kalmış bir karaca olduğunu fark etti. Ormanda yürürken yamaçtan kayarak dereye düştüğü tahmin edilen karaca, bir yol olmaması ve eriyen kar sularından dolayı derenin debisinin yükselmesi nedeniyle vatandaşlar tarafından kurtarılamadı.


Karacayı kurtarmak için olay yerine jandarma ve Kaçkar Dağcılık ve Spor Kulübü'ne (KDRK) üye dağcılar çağırıldı. Yapılan tüm çalışmalara rağmen karacaya yine ulaşılamadı. Bunun üzerine bir beton mikseri çağırıldı. Dağcılık kulübü üyeleri Sultan Beyaz ve Engin Fırat isimli iki dağcı hayatlarını tehlikeye atarak kendilerini beton mikserinin pompasının ucuna bağladı. Araç vasıtasıyla şiddetli akan derenin yaklaşık 50 metre mesafedeki karşı kıyısına ulaşmayı başaran dağcılar karacayı kurtarmak için çalışmaya başladı. Vahşi karaca bir ara ürkerek kendisini dereye atınca suya kapıldı ve boğulma tehlikesi geçirdi. Ancak karaca büyük bir gayretle yeniden mahsur kaldığı kaya oyuğuna dönmeyi başardı. Olan biteni izleyen meraklı vatandaşlar ise kurtarma çalışmasını cep telefonlarıyla kaydetmeye çalıştı. Bazı meraklı vatandaşlar da olayı çekirdek çıtlatarak izledi.


Dağcılardan Sultan Karaca, dereden çıkmayı başaran karacayı boynuzlarından yakalamayı başardı. Karaca, beton mikserinin pompası aracılığıyla karşıya geçirildi. Yaklaşık iki buçuk saat süren ve akşam saatlerinde biten çalışmanın ardından kurtarılan karaca, ipleri çözülür çözülmez ormanlık alana doğru hızla kaçarak izini kaybettirdi. Karacanın kurtarılmaması halinde ya boğularak ya da bulunduğu yerde açlıktan ölebileceği ifade edildi.


Kurtarma çalışmasıyla ilgili açıklama yapan Kaçkar Dağcılık ve Spor Kulübü Başkanı Mehmet Emin Ayhan, "Bu da bir arama kurtarma çalışmasıdır. Kurtarılan her ne kadar insan olmasa da neticede bir canlı. Dağcılar olarak yine bir can kurtarmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Arkadaşlarımızı tebrik ediyorum" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2008 Perşembe 19:05:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?