4
Mayıs
2024
Cumartesi
RİZE

Kilosu 480 liralık bala nazar değdi

Dünyaca ünlü Anzer Balı üretiminde geçen yıla oranla yüzde 75 oranında düşüş olduğu belirtildi.


Rize'nin İkizdere ilçesi Anzer Yaylası'nda 2 bin 200 ile 2 bin 800 rakım arasında üretimi yapılan kalitesi dünyaca bilinen Anzer Balı üretiminde rekor düşüş yaşandı. Geçen yıl yaylada üretilen baldan 800 kilosu tahlil için Hacettepe Üniversitesi'ne gönderilirken bu yıl sadece 200 kilogram bal tahlil için Hacettepe Üniversitesi'ne gönderilebildi.


Anzer Balı Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır, üretimin geçen yıla oranla yüzde 75 oranında azaldığını belirterek "Bilindiği gibi yaylamızın 2 bin 200 ile 2 bin 800 rakımları arasında dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan 20 farklı çiçek var. Bu 20 çiçek sadece Anzer'de bulunuyor. Bu nedenle Anzer Balı yaylamızın 2 bin 200 ile 2 bin 800 rakımları arasında üretilebiliyor. Biz her yıl kooperatifimize getirilen balları polen tahlili için Hacettepe Üniversitesi'ne gönderiyoruz" dedi. Geçen yıl 800 kilo bal
gönderdiklerini bu yıl ise sadece 200 kilo bal gönderebildiklerini anlatan Çatır, sözlerine şöyle devam etti: "Geçen yıla oranla üretimde yüzde 75 azalma oldu. Bu azalmaya havaların soğuk gitmesi ve sisli gün sayısının fazla olması neden oldu. Soğuk ve sisli havalarda arılar kovanlarından çıkmadığı için fazla bal üretemediler."
Şükrü Çatır, piyasada bol miktarda sahte Anzer Balı bulunduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Kooperatif olarak bize gelen balı polen tahlili için Hacettepe Üniversitesi'ne gönderiyoruz. Anzere özel polenlerin bulunduğu bal şişelenip mühürlenerek tahlil sonuçlarıyla birlikte satışa sunuluyor. Tahlilden geçemeyen balı üreticilerine geri iade ediyoruz. Vatandaşlarımızı sahte bala karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyorum. Gerçek Anzer Balı temin etmek istiyorlarsa tahlilsiz bal almasınlar."


Çatır, bu yıl 1 kilo Anzer Balı'nın 480 YTL'den satılacağını hatırlattı.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2008 Salı 17:42:01
Güncelleme :23 Eylül 2008 Salı 17:44:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?