4
Mayıs
2024
Cumartesi
RİZE

Mevsimlik işçiler için kadro umudu

Öz-Gıda İş Sendikası tarafından ÇAYKUR'a açılan davada mahkemenin, bir işçiye kadro verilmesi gerektiği yönündeki kararı bir çok mevsimlik işçi için kadro umudu doğurdu.

ÇAYKUR'a bağlı Araklı Çay Fabrikası'nda 21 yıldır mevsimli işçi olarak çalışan 57 yaşındaki Salih Mehmetoğlu, yılda 178 gün çalıştığı ve 5620 sayılı kanun gereği 180 günü dolduramadığı için kadro alamadığı gerekçesiyle mağdur olduğunu iddia ederek bağlı bulunduğu Öz-Gıda İş Sendikası'na başvurdu. Öz-Gıda İş Sendikası avukatlarından Macit Zeren konuyla ilgili Trabzon İdare Mahkemesi'ne başvurarak ÇAYKUR aleyhine dava açtı. Bir ÇAYKUR işçisinin Temmuz ve Ağustos aylarında 31 gün çalışmasına rağmen SSK kayıtlarında bunun 30 gün üzerinden hesaplandığı, 5620 sayılı kanuna göre bir işçinin kadro alabilmesi için 180 gün çalışması gerektiği, SSK'dan kaynaklanan bu farklılıktan dolayı ÇAYKUR işçisi Salih Mehmetoğlu'nun 180 gün çalıştırılmasına rağmen 178 gün çalışmış gibi göründüğü için kadro alamadığı iddiasıyla açılan dava önceki gün sonuçlandı. Trabzon İdare Mahkemesi, işçinin 180 gün çalışmış olduğuna dair ÇAYKUR'dan alınan fiili belgelere dayanarak işçinin kadroya geçirilmemesine yönelik işlemde hukuka ve hakkaniyete uyarlık görülmediği gerekçesiyle işçinin kadroya alınması gerektiği kararına varıldı. Bu karar kadro almak için bekleyen çok sayıda ÇAYKUR işçisi için emsal teşkil ederek umut oldu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Öz-Gıda İş Sendikası Genel Sekreteri Mehmet Şahin, "ÇAYKUR'da henüz örgütlü olmamamıza rağmen işçilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Bu konu ÇAYKUR'da kadro almayı hakkedip kadro alamayan işçilerimizi ilgilendiren çok önemli bir konuydu. Maalesef bizden önce ilgili sendika bu konuyla ilgili hiçbir çalışma yapmamış. Salih Mehmetoğlu adına kazanılan bu dava bir çok işçimizin mağduriyetinin giderilmesi için emsal teşkil etmektedir" dedi.

Salih Mehmetoğlu ise yaptığı açıklamada, "21 yıldır kadro alabilmek için uğraşıyordum. Daha önceden bağlı bulunduğum sendikaya bir çok kez başvurdum. Bu konuda bana yardımcı olmadılar. 21 sene üzerine kadro aldım. Bunu sağlayan Öz-Gıda İş Sendikası yöneticilerine teşekkür ediyorum" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2008 Cumartesi 15:03:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
zikrullah turhan IP: 88.228.45.xxx Tarih : 28.01.2009 21:47:40

2006 yılı dikkate alınıyorda 2005 yılında ve daha önceki senelerde 6 ay ve üzeri çalışanlar niçin dikkate alın mıyor? bu anayasaya uygun mu? saygılarımla