4
Mayıs
2024
Cumartesi
RİZE

Öfkelenen Rizeli'ye nasıl davranmalı?

Rize Valisi Kasım Esen, Rize'de bir gün arayla işlenen iki cinayetin ani öfke patlamasından kaynaklandığını belirterek, bu tip olayların öfke kontrolü ile önlenebileceğini söyledi.

Esen, "Öfkelenen Rizeli'ye 3-5 dakika cevap vermezseniz, dünyanın en güzel insanı ile karşılaşırsınız" dedi.


Rize'de son günlerde yaşanan asayiş olaylarını değerlendiren Vali Kasım Esen, ani öfkelenen Rizelilerin öfkelerini kontrol edemedikleri için suç işlediklerini söyledi. Rizelilerin fazla gururlu ama içi dışı bir insanlar olduklarını dile getiren Vali Esen, "Bir gün arayla ikilimizde iki cinayet gerçekleşti. İkisine de baktığımızda ani öfke patlaması sonucu meydana geldiklerini görüyoruz. Rize'de meydana gelen suçlara baktığımızda büyük bir bölümünün ani öfke patlaması sonucunda işlendiğini görebiliriz.


İnsanlar planlı, programlı, tasarlayarak cinayet işlemiyorlar" dedi. Rize'de akrabalar arasında veya aile içi çok sayıda suç işlendiğini dile getiren Vali Esen, "İstatistiklere baktığımızda akrabalar arasında çok suç işlendiğini görüyoruz. Rize'de işlenen suçların yüzde 80'i ya aile içinde ya akraba içinde ya da komşular arasında oluşuyor. Öfke kontrol projemiz ile aile içi iletişimin artırılması, kültür ve turizm faaliyetlerinin tabana yayılması, spor faaliyetlerinin tabana yayılması ve kadınlarımızın
eğitim birimleri aracılığı ile meslek içi eğitimlerinden geçirilmesi için çalışıyoruz. Bugünden yarına netice verecek konular değil. Uzun zamana yayılacak çalışmalardır" diye konuştu. Vali Kasım Esen, ani öfkelenen Rizelilere karşı 3-5 dakika sessiz kalınması tavsiyesinde bulunarak konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Ani öfkelenen bir insanın öfkesini yatıştıramazsınız. Ancak biz hemşehrilerimize şunu tavsiye ediyoruz. Eğer bir yakınınız size öfkelenirse, siz onun öfkesi yatışıncaya kadar sakin olun. Ona cevap vermeyin. Rizeli vatandaşlarım öfkelendiğinde, onlara cevap vermeyince 3-5 dakika sonra karşınızda dünyanın en güzel insanları ile karşılaşırsınız. Biz memurlarımıza da bunu tavsiye ediyoruz."

Rizelilerin onurlu ve gururlu olduğu için hakaret kaldıramadığını kaydeden Vali Esen, "Rize insanı onurlu ve gururludur. Eğer Rizeliye onur ve gururunu incitecek şekilde yaklaşırsanız tepki ile karşılaşırsınız. Rize'de tüm insanlar gururlu ve onurlu. Rizeliye hakaret ederseniz bunu gururuna yediremiyor ve karşılık veriyor. Buranın insanının içi dışı bir. Sadece aniden öfkelenince suç işliyor. Onun haricinden Türkiye'nin en huzurlu illerinden bir tanesi Rize. Bir çok iş yeri mallarını gece dışarıda
bırakıyor. İçeriye alma ihtiyacı duymuyor. Mala karşı işlenen suçlarda Rize en alt sıralarda. Ama kişiye karşı işlenen suçlarda en üst sıralarda" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2008 Pazartesi 20:11:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?