4
Mayıs
2024
Cumartesi
RİZE

Oku oku gül: Yıldız Savaşı anonsu

ABD'nin yıldız savaşları denemesi, Rize'de yanlış anlaşıldı.


Rize'de yapılan "Amerika bir şey düşürmüş. 'Kafanıza düşerse tutma, yere düşerse elleme' anonsları köylüleri korkuttu.

22 Şubat 2008


Yörüngesinden çıkan ve atmosfere girmeden önce Pasifik Okyanusu üzerinde füzeyle vurularak imha edildiği açıklanan ABD uydusunun zehirli madde içerdiği belirtilen parçalarının dünya üzerinde nereye düşeceğinin belli olmaması nedeniyle Sivil Savunma Genel Müdürlüğü kanalıyla valiliklere gönderilen uyarı yazısı, Rize'de yanlış anlaşılma yüzünden paniğe neden oldu.


Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü ile İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü tarafından valiliklere gönderilen söz konusu uyarı yazısında şöyle denildi: "Yörüngesinden çıkan ABD uydusunun atmosfere girmeden önce Pasifik Okyanusu üzerinde yaklaşık 247 km irtifada bugün saat 05.26'da vurulduğu bildirilmiştir. Radyoaktif madde içermeyen ancak kimyasal ve toksin madde içeren 450 kg hidrazin ve beliryum ihtiva eden uydu, yakıt tankı ve metal konteyner ile atmosfere giriş yapabilecektir. Dünya üzerinde hangi noktaya düşeceği bilinmemekle birlikte böyle bir durumda ortaya çıkabilecek döküntünün toksin olması nedeniyle dokunulmaması ve kaldırılmaması gerekmektedir. Vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmalarını ve böyle bir madde ile karşılaşıldığında dokunulmadan en yakın güvenlik birimlerine bildirmelerini rica ederiz."


Rize'ye ulaşan yazı, acilen ilgili birimlere ulaştırıldı.

Rize merkezine bağlı Pazarköy ve Dörtyol köylerindeki sağlık ocağı görevlileri kendilerine gelen yazının mahiyetini yanlış anlayarak cami hoparlörleri aracılığıyla anons yaptırdı.

Anonsun ardından vurulan uydunun köylerine düşeceğini sanan Pazarköy ve Dörtyol köyü sakinleri panik yaşadı. İlk anonsun ardından yapılan düzeltme anonsuyla köy halkı rahat bir nefes aldı.


Dörtyol köyü sakinlerinden Süleyman Avcı, yaşadıkları panikle ilgili yaptığı açıklamada, "Köye bir haber gelmiş. İmamda 'gökyüzünden bir parça düşecek, kimse dokunmasın ona' diye anons etti. Biz kendi aramızda 'acaba bu nedir, nereye düşecek, bize mi düşecek?' diye panik yaşadık" dedi.


Dörtyol Köyü Muhtarı Hasan Sadıkoğlu ise köyde bir anons yapıldığını belirterek şöyle konuştu: "Panik yaşandı. Hatalı bir anons yapıldığını öğrendik."


Köy sakinlerinden İsmail Avcı da "Amerika galiba bir şey düşürmüş. 'Kafanıza düşerse tutma, yere düşerse elleme' diye anons yapmışlar. Bu tip bir şey duydum. Ne derece doğrudur bilmiyorum" ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2008 Cuma 11:34:24
Güncelleme :22 Şubat 2008 Cuma 11:46:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?