4
Mayıs
2024
Cumartesi
RİZE

'Onlar bu ülkenin zavallıları'

Rize Valisi Kasım Esen, iş yerlerine Türkçe isim yerine yabancı isim verenlerin bu ülkenin zavallıları olduğunu söyledi.


Rize Üniversitesi tarafından organize edilen Uluslararası Kaşgarlı Mahmut Sempozyumu, Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde 11 ülke ve 42 üniversiteden gelen yaklaşık 100 kadar yabancı bilim adamının katılımıyla başladı. İki gün sürecek sempozyumun açılış konuşmasını Prof.Dr. Serdar Karaböcek yaptı.


2008 yılının UNESCO tarafından Kaşgarlı Mahmut Yılı ilan edildiğini belirten Karaböcek şöyle konuştu: "Kaşgarlı Mahmut'un doğumunun 100. yılı dolayısıyla 2008 yılı UNESCO tarafından Kaşgarlı Mahmut Yılı ilan edilmiştir. Bu sempozyumla en eski Türk dili araştırmacısı olarak bilinen Kaşgarlı Mahmut'un yetiştiği sosyal ortam, yaşadığı ortamın siyasi yapısı, hayatı, eserleri ve düşünceleri ile Arapları Türkçe'yi öğretmeyi hedef kılan Divan-i Lügat-i Türk eserini göreceğiz."
Rize Valisi Kasım Esen ise Türk dilinin gelişmesinde ve bugünlere kadar gelmesinde Kaşgarlı Mahmut'un etkisi olduğuna dikkat çekerek Türk dilinin yaşatılmasının önemine değindi. İş yerlerine yabancı isim veren kişileri zavallı olarak niteleyen Vali Esen, şöyle konuştu: "Bizim milletimizden olup başka dillere övgü yapanlar. İş yerlerine yabancı isim verenler bilsinler ki bu milletin zavallılarıdır onlar. Kendine güvenen alnı açık, başı dik bir milletin çocukları başka milletlere uşaklık yapar gibi iş yerlerini yabancı kelimelerle süsleyemez. Bu kendi milletine karşı bir saygısızlıktır.

Biz bunu yapmayacağız. Diğer milletler de kendi dillerine sahip çıkacaklar. Biz kendi dillerine sahip çıkan diğer milletlerin de destekçisi olacağız."
Bütün milletlerin ve dillerinin yaşaması gerektiğine inandıklarını anlatan Esen, sözlerine şöyle devam etti: "Kaşgarlı Mahmut'un Birleşmiş Milletler tarafından doğumunun 1000. yılı nedeniyle Kaşgarlı Mahmut Yılı ilan edilmesi ve bu sempozyumun düzenlenmesini gerçekleştiren Rize Üniversitemizi taktirle karşılıyorum.

Bu sempozyumun amacına ulaşacağına inanıyorum. Bu tarz çalışmalarla Karadenizlinin birlik ve bütünlüğü korunacaktır. Karadenizlinin birlik ve bütünlüğü korunduğu sürece Türk Devleti'nin de
birlik ve bütünlüğü bozulmayacak. Türk milletinin milli birliği bozulmadığı sürece diğer milletlerinde güven ve adalet adına, kardeşçe yaşadığı günler bizi bekleyecektir."

İha
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2008 Cuma 13:45:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?