4
Mayıs
2024
Cumartesi
RİZE

Organik çay-tarım dönemi

Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce, hedeflerinin bölgeyi organik çay ve organik tarım havzasına dönüştürmek olduğunu söyledi.


Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce, çay sektöründe yaşanan gelişmeleri, 2008 yılı yaş çay alım sezonunu ve çayla ilgili hedeflerini değerlendirdiği basın toplantısı düzenledi. Bu yıl yaş çay alımlarına erken başladıklarını hatırlatan Yüce, Çaykur’un günlük 6 bin 600 ton işleme kapasitesi olduğunu söyledi.


İşletme kapasitesinin aşılmaması için kontrollü alım yaptıklarını kaydeden Yüce, “Çay tüm bölgelerimizde aynı anda geldi. İşleme kapasitemizi aşmamak kontrollü alım yapıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda dekar başına üreticimizden 320 kilo yaş çay yaprağı almıştık. Bu yıl bu oranı 375 kiloya çıkarttık. Budama miktarı çıkıldıktan sonra dekar başına üreticimizden 375 kilo yaş çay yaprağı alacağız” dedi.

Kaçak ve taklit çaylarla mücadelenin sürdürüldüğünü dile getiren Yüce, bu kapsamda 400’e yakın firmayı mahkemeye verdiklerini belirterek şunları söyledi:
“Bölgemizde 767 bin dekar alanda yaş çay tarımı yapılıyor. Yılda ortalama 1 milyon 200 bin ton yaş çay yaprağı üretiliyor. Bunun yüzde 60’lık kısmını Çaykur olarak biz alıyoruz. Özel sektörle birlikte toplam olarak 210 bin ton civarında kuru çay üretiyoruz. Ülkemiz dünyada çay tüketiminde 4. sırada bulunuyor. Kişi başına 3.5 kilo çay tüketiliyor. Buna göre ülkemizde üretim tüketim dengesi vardır. Ancak biz 7 ilde yaptığımız araştırmada kişi başına tüketimin ortalama 200 gram olduğunu gördük. Yani Çaykur olarak araştırma yaptığımız 7 ilde ortalama 24 bin ton çay satmamız gerekirken 5-6 bin ton sattığımızı anladık. Özel sektörün bu illerde bize oranla daha az çay sattığı kanaatindeyim. Demek ki bu illerimizde yabancı çaylar tüketiliyor. Ülkemizde yabancı çay ithalatı sadece ilimizde bulunan Çay İhtisas Gümrüğü’nden yapılmaktadır. Bu gümrükten ülkemize yasal yollarla yılda 5 bin ton civarında çay girmektedir.”

ORGANİK ÇAY DÖNEMİ

Çay bitkisinin verimliliğini ortalama 60 yılda kaybettiğini belirten Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce, Rize’de 68 yıllık çay bahçeleri bulunduğuna dikkat çekti. Bölgede verimli olacak 7 farklı tür üzerinde çalışmalar yaptıklarını kaydeden Yüce, “Japonya çelik üretimine geçerek çayda asil ırkı buldu. Bizde bölgemizin iklimine göre en verimli olacağını düşündüğümüz 7 farklı tür üzerinde çalışmalar başlattık. Bu yıl Haziran-Temmuz aylarında ilk çelikleri alıp çeliklemeyi geliştireceğiz. Bu üç yıllık bir projedir. Hemşin ilçemizde 253 müstahsilimiz ile organik üretime dayalı sözleşme imzaladık. Bu üreticilerimiz 926 dekan alanda organik üretim gerçekleştirecekler. Yine Hemşin ilçemizde 100 kilo işleme kapasiteli organik çay fabrikası kuruyoruz. Bu fabrikamız altı ay içerisinde üretime hazır hale gelecek. 2009 yılında bu fabrikamızda organik üretime başlayacağız. Hedefimiz bölgemizi organik çay ve organik tarım havzası haline getirmektir” şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2008 Cuma 16:27:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?