4
Mayıs
2024
Cumartesi
RİZE

Rize'de fındığın alternatifi kivi

Bölgelerdeki farklı iklim ve toprak yapısıyla değişik türlerde meyvelerin üretilebildiği Türkiye'de birçok meyve, üretildiği yörenin adıyla anılıyor.
Türkiye'de son yıllarda, özellikle modern üretim koşullarının artmasıyla birlikte meyvecilik de tarım sektöründe yıldızı parlayan üretim dalı oldu.


Yetiştirildiği bölgenin yalnızca ekonomisinde değil, tanıtımında da önemli rol oynayan meyve, artan ihraç ürünleri arasında da önemli paya sahip.
Yurdun değişik yörelerinde üretilen aynı meyvenin iklim, toprak yapısı ve üretim şekli nedeniyle farklı tat ve aroma barındırması, meyveyi, yetiştirildiği ilin birer simgesi haline de getirdi. 


Türkiye'de çay üretiminin merkezi olan Rize'de, üretimi yılda yaklaşık 4 bin tona ulaşan kivi, çiftçinin en büyük gelir kaynağı oldu.


Bölge şartlarına göre üreticinin desteklenmesi halinde yılda 50 bin ton civarında kivi yetiştirilebileceği belirtiliyor.


Kivinin kalp şeker hastalığı riskini yüzde 50 azalttığı, bir kivide portakaldakinin iki katı C vitamini bulunduğu biliniyor. Kivi, kabızlığı önleyici ve cilde tazelik verici özelliklere de sahip.

A.A
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2008 Salı 11:33:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?