4
Mayıs
2024
Cumartesi
RİZE

Rize'de HES incelemesi

CHP Milletvekilleri, Rize'de yapımı devam eden Hidroelektrik Santralleri'nin çevreye olan zararları hakkında rapor hazırlamak üzere Rize'ye geldi.


HES'lerle ilgili rapor hazırlamak üzere Rize'ye gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Nesrin Baytok, Adana Milletvekili Tacidar Seyhan ve Artvin Milletvekili Metin Arifağaoğlu, İkizdere üzerinde yapılan HES'lerde incelemelerde bulundu. CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, ilaç aldıktan sonra dereden eliyle su içerek "Görüyorsunuz bir ilaç içmek için elimi suya soktum. Neredeyse derede su yoktu. HES'ler olduktan sonra bu suyu bile bulamayacağız" dedi.


Seyhan, HES'lerin çevreye zararlı olup olmadığını incelediklerini belirterek, "Elektrik üretimi sonrası bölge halkının sorunları ne olacak bunları tespit edeceğiz. Bizim endişemiz Türkiye'nin gecekondu barajlar çöplüğüne dönüşmesidir. Küresel ısınmadan dolayı ülkede su miktarı azalmaktadır. Bu nedenle yapılan barajlarla doğal dengenin bozulmaması lazım" diye konuştu. Yaptıkları ilk incelemelerde İkizdere'de yapılacak HES inşaatları sırasında dereye bırakılacak can suyu miktarının yapımcı firmanın insafına kaldığını gördüklerini anlatan Seyhan, sözlerine şöyle devam etti: "Burada planlama yapılmadan ciddi bir tahribat yapılmış. Bu görünen tablo. Sorumsuzluk, duyarsızlık ve denetimsizliği gösteriyor. Biz yenilenebilen enerji kaynaklarına karşı değiliz. Fakat mevcut doğal dengeyi tahrip etmemeliyiz. Can suyu pazarlık konusu yapılması o bölgenin insanlarının pazarlık konusu yapılmasıdır. Ha can suyundan vazgeçmişsiniz ha bölge insanından vazgeçmişsiniz."


CHP'li vekiller Çayeli-Senoz Vadisi, Salarha ve Güneysu Dereleri, Fırtına Vadisi ve Hemşin Vadisi ile Fındıklı Dereleri'nde yapımı süren HES inşatlarında incelemelerde bulunacak. Rize'de yapılması planlanan 65 HES, çevreciler ile hükümet arasında tartışmalara neden olmuş bir grup çevreci olayı yargıya taşıyarak yapımı devam etmekte olan birçok HES'in inşaatının durdurulması için talepte bulunmuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2008 Çarşamba 21:39:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?