4
Mayıs
2024
Cumartesi
RİZE

Rize'nin yüzde 75'i heyelan riski altında

Rize Afet Bilgi Sistemi Çalışma Grubu, Rize'nin yüzde 75'inin heyelan riski altında olduğunu açıkladı.

Rize Afet Bilgi Sistemi Çalışma Grubu tarafından Afet Bilgi ve Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi Kurulması Projesi 3. Dönem Ara Raporu Sunumu bugün Rize Valiliği Salonu'nda yapıldı.

Toplantıya Rize Valisi Kasım Esen, Vali Yardımcısı Fuat Gürel, İl Sivil Savunma Müdürü Metin Saroğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) Prof.Dr. Ergin Tarı, Prof. Dr. Mehmet Karaca, Prof.Dr. Okan Tüysüz, Doç.Dr. Ömer Lütfi Şen, Yrd.Doç. Dr. Şinasi Kaya, Proje Görevlisi Ufuk Balcı, Proje Yürütücüsü Namık Müftüoğlu
katıldı.

Toplantıda söz alan Afet Bilgi Sistemi Çalışma Grubu Sözcüsü Ufuk Balcı, uydu görüntülerinden faydalandıklarını belirterek, "Rize'de tüm kamu kurumlarından veri alındı. Uydu görüntülerinden Rize'nin yol ve binaların sayısal verileri alındı. Valilik Afet Bilgi Sistemi Modülü ve Belediye Afet Bilgi Sistem Modülü oluşturuldu. Rize'de yol ve bina bilgileri toplanarak bir veri tabanı oluşturduk" dedi.

Uzaktan Algılama Çalışma Grubu Sözcüsü Yrd. Doç. Dr. Şinası Kaya ise Rize'de yüksek çözünürlü uydu görüntülerine ihtiyaç olduğunu belirterek "Bu grubun yaptığı çalışma sonunda 2006 uydu görüntü verilerinden Rize'nin orman alanları 268 bin hektar, yerleşim alanları 88 bin hektar, çay alanları ise 25 bin hektar olarak ölçülmüştür" diye konuştu.

Jeoloji Çalışma Grubu Sözcüsü Prof.Dr. Okan Tüysüz ise Rize'nin yüzde 75'inin heyelan riski altında olduğunu belirterek Rize İl Geneli Heyelan Potansiyel Haritası yapıldığını söyledi. Buna göre Rize'nin yüzde 24'ünde heyelan riski görülmedi. Yüzde 45'i orta dereceli yüzde 31'i ise heyelan riski yüksek yerler olarak tespit edildi. 20 Haziran-20 Temmuz 2008 tarihleri arasında yaz sezonu çalışmaları yapılacak.

Meteoroloji Erken Uyarı Sistemi Çalışma Grubu Sözcüsü Doç. Dr. Ömer Lütfi Şen ise yaptığı açıklamada "Rize'de Meteoroloji İstasyonları yer seçimi yapıldı. İstasyonlar satın alındı, istasyonlarla ilgili yazılım tamamlandı. Rize'de meteoroloji ile ilgili istasyonlar yarından itibaren kurulmaya başlanıyor" dedi.

Türkiye'de ilk kez Rize'de kurulan Afet Bilgi ve Meteorolojik Erken Uyarı Sisteminde dört grupta 40 öğretim üyesi ve uzman görev alıyor.

.
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2008 Perşembe 15:20:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?