4
Mayıs
2024
Cumartesi
RİZE

Rize'ye modern cezaevi

Rize’de hizmete girecek olan Rize L Tipi Cezaevi’nin, kullanılan güvenlik sistemlerinin gelişmişliği, cezaevinde düzenlenecek meslek edindirme kursları, hükümlü ve tutuklulara sunulacak imkanlarla Türkiye’nin en modern cezaevlerinden biri olacağı bildirildi.

Kalkandere ilçesinin Hüseyin Hoca köyünde 96 dönüm arazi üzerine yapımına 2004 yılında başlanan Rize L Tipi Cezaevi inşaat çalışmaları, ihaleyi daha önceden kazanan firmayla yaşanan sorunların ardından sözleşmenin feshedilip başka bir firmayla anlaşılması nedeniyle gecikmişti.

İlk inşa edilmeye başlandığında 2006 yılında bitirilmesi planlanan cezaevi, 2 yıl gecikmeli olarak hizmete girecek.

Hizmete girmesi için son hazırlıkları yapılan cezaevi, modern sistem ve cihazlarla donatıldı. Cezaevinde hükümlü ve tutukluların öğrenim görmeleri için sınıflar, iş atölyeleri, spor salonu, açık futbol sahası ve modern cihazlarla donatılmış revir ve diş ünitesi gibi bölümler bulunuyor.

Hükümlü ve tutuklular için her türlü imkan var

Rize Cumhuriyet Başsavcısı İsmet Özkorul, Rize L Tipi Cezaevi’nin klasik cezaevlerinden farklı olacağını belirterek, "Burada çağdaş infaz sistemi uygulayacağız. Cezaevi, Türkiye’nin en modern cezaevlerinden birisi olacak. Kültürel, sosyal, birçok faaliyet gerçekleştireceğiz. Amacımız hükümlü ve tutukluları cezalandırmak değil topluma kazandırmak" dedi.

Cezaevinin 400 kişilik olacağını anlatan Özkorul, en büyük odada 7 kişi kalacağını, dubleks olarak düzenlenen bu bölümlerde alt katta ortak kullanım alanı, üst katta ise tek kişilik odalar yer alacağını bildirdi.

Cezaevinin bir ay içerisinde hizmete girebileceğini belirten Özkorul, şunları söyledi:

"Yaklaşık 130 personelin görev yapacağı cezaevinde spor salonu, açık futbol sahası, hükümlü ve tutuklunun yeniden topluma kazandırılması için her türlü eğitsel ve sosyal faaliyetlerimiz olacak. Ayrıca iş öğrenmeleri için faaliyetler düzenleyeceğiz. Çay paketleme, feretiko bezi, yöresel turizmi destekleyecek hediyelik eşya türünde maketleri ürettirip satacağız. Ayrıca sürekli olarak inşaat, sıvacılık, doğal gaz tesisatçılığı gibi meslek edindirme ile okuma yazma kursları düzenleyeceğiz. Böylece hükümlü ve tutuklulara hem cezaevinde meşguliyet ve beceri kazandırma sağlanacak, hem de cezalarını tamamlayıp çıktıklarında topluma adapte olmaları daha kolay olacak. Bunun dışında cezaevinde küçük çocuğu bulunan hükümlü ve tutuklular için kreş de bulunacak."

Teknik bir cezaevi olacak

Özkorul, Rize cezaevinin, teknik bir cezaevi olacağını kaydederek, "Ziyaretçiler, cezaevine ilk kez gittiklerinde cezaevi binasının yanında bulunan ziyaretçi bekleme salonunda göz retina taraması yapılarak bilgileri bilgisayara girilecek. Ardından cezaevi binasına girip göz retinasını okuttuktan sonra turnikeden geçip yakınlarını ziyaret edebilecekler. Cezaevine giriş sadece ziyaretçiler için değil, çalışanlar için de göz retinası okutulmak suretiyle mümkün olacak" dedi.

Özkorul, göz retinası okutulması yöntemiyle giriş sisteminde ilk kez gelen ziyaretçilerin bilgilerinin bilgisayara girilmesinin belirli bir zaman alacağını anlatarak, şöyle dedi:

"Yoğunluk yaşanmaması için cezaevine bankalarda uygulanan ’numaratör’ sistemini kuracağız. Böylece herkes sırasını bilecek. Bu sırada ziyaretçilerini sıkılmaması için de bu salona kuracağımız ekranda ceza ve tevkif evlerinde yapılan faaliyetleri video ve fotoğraf olarak ziyaretçilere göstereceğiz. Bu, insanların cezaevi duvarlarının arkasında ne olduğunu yönündeki kuşkularını kaldıracak. Kötü muamele mi var, insan hakları ihlali mi yapılıyor, ne yeyip içiyorlar, nerede yatıyorlar, ne tür faaliyetlere katılıyorlar, her şeyi buradan izleyebilecekler. Eskiden bu tür şeyler gündeme gelirdi. Artık bu tür olayların olması mümkün değil."

Bu yöndeki çalışmalarının Türkiye’de ilk olacağını vurgulayan Özkorul, "Bunu ilk olarak burada geliştirdik. Ancak buradan sonra diğer cezaevlerinin de bu sisteme geçeceğine inanıyorum. Çünkü iyi olan şey yayılır" dedi.

AA
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2008 Salı 12:01:30
Güncelleme :10 Haziran 2008 Salı 12:09:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?