4
Mayıs
2024
Cumartesi
RİZE

Şenyuva köyünde doğal klima

Çamlıhemşin ilçesi Şenyuva köyü sınırları içerisinde fark edilen yer altı çatlaklarından sıcak hava çıkıyor.

Belgesel Yapımcısı Cemal Gülas tarafından fark edilen çatlaklardan yılın her ayı 18 derece sıcak hava çıkıyor. Çamlıhemşin ilçesinin büyük bir bölümünde benzer sıcak hava çatlakları olduğunu belirten Gülas, doğal klima özelliği taşıyan bu çatlaklardan gelen havanın ısıtmada ve seracılıkta kullanılabileceğini belirtti.

Gülas, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şöyle konuştu: "Bu çatlaklardan yer yüzüne sürekli sabit ısıda sıcak hava çıkıyor. Bu sabit ısı 18 derece civarında. Burada hava ısısı -4 derece olduğu zamanda ısı 18 derece çıkıyor, 30 derece olduğu zamanda 18 derece çıkıyor. Bu doğal bir klima demektir. Biz burada yaz kış boşluğa kaçan ısıyı sadece seyrediyoruz. Dünyanın başka bir yerinde olsaydı bu, burada kocaman bir çiçek serası kurulabilirdi. Evin kışın ısıtması, yazın ise soğutması buradan sağlanabilirdi. Biz ya hayal kurmasını bilmiyoruz ya da sahip olduğumuz değerlerin farkında değiliz" dedi.

Korunması gereken bu tarz doğal zenginliklerin korunması gerekirken yağmalandığını belirten Gülas, şöyle konuştu: "Toprağa tohum ekerken coğrafyayı çok önemsersiniz. O toprağın kalitesini, tohumun yeşerip yeşermemesini. İnsanda bir tohumdur. Yaşadığı toprağı çok iyi algılaması gerekir ki gelişmesini sağlıklı ve düzgün devam ettirebilsin.

O yüzden gördüğüm her şeyi anlamaya ve çevremdeki insanlara anlatmaya çalışıyorum. Bizim ülkemizde kötü bir durum var. Biz bunları deşifre ettiğimizde ilgililerin bu işi alıp kendi branşlarına göre daha ileriye götürmeleri lazım. Ama bu başarılamadı. Sinop açıklarında inanılmaz güzel mozaikler bulmuştuk. Çektik gösterdik. Ne yazık ki burası, koruması gerekenlerden çok yağmalayanların işine yaradı. Bunun önüne geçemediğimiz için birçok güzelliğimizi açıklamaktan korkuyoruz."

iha
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2008 Pazartesi 13:15:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?